economie

Banken willen dat politiek stopt met opleggen extra regels

Door Elif Isitman - 25 november 2015

Banken willen dat de politiek stopt met het opleggen van nog meer regels en eisen aan de sector. Als politici doorslaan met het stapelen van regelgeving moeten de banken straks extra kosten in rekening brengen bij het verstrekken van een hypotheek of lening.

Daar waarschuwt bankenkoepel NVB voor tijdens een persbijeenkomst woensdagavond.

ING-topman Ralph Hamers, benadrukte dat regels en toezicht bedoeld zijn om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren, en niet om het lastiger te maken om hun taken uit te voeren. Ook waarschuwt hij voor de risico’s als alternatieve kredietverleners, zoals hedgefunds en crowdfunders groot worden, schrijft Het Financieele Dagblad. Dan is er volgens Hamers ook daar extra regulering nodig. Deze schaduwinstelling concurreren in zekere zin met de banken, maar zijn aan minder regels gebonden.

Extra kosten

‘Begrijp ons niet verkeerd. De regelgeving en extra kapitaaleisen die de laatste jaren zijn ingevoerd, zijn goed,’ zei SNS-topman Maurice Oostendorp over aangescherpte regulering. Hij vreest alleen wel voor de aanvullende eisen die nog in de maak zijn. Die zouden volgens hem voor extra kosten kunnen zorgen bij het aanbieden van financiële producten met een laag risicoprofiel, zoals hypotheken of mkb-leningen.

De NVB organiseerde de persbijeenkomst om er op te wijzen dat sinds het uitbreken van de crisis in 2008 veel is veranderd in de sector. Banken zijn in het doorvoeren van verbeteringen veel beter dan men denkt, was de boodschap van de koepelorganisatie.

NVB-voorzitter Chris Buijink zegt dat er nog stappen gezet moet worden, maar het verder herstellen van het vertrouwen is in de ogen van de branche geen kwestie van meer regels instellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.