economie

Digitale wereld: de draadloze flitser op zakformaat

Door Ibrahim Hamad - 25 november 2015

De kwaliteit van een foto staat of valt met een goede belichting. Wie graag mooie plaatjes schiet, ook in het donker, zal merken dat de flitser van de meeste smartphone­camera’s niet erg sterk is.

De kwaliteit van een foto staat of valt met een goede belichting. Wie graag mooie plaatjes schiet, ook in het donker, zal merken dat de flitser van de meeste smartphone­camera’s niet erg sterk is.

De NovaCamera, een draadloze flitser op zakformaat, biedt uitkomst. Via bluetooth is hij verbonden met uw telefoon. Met behulp van een bijbehorende app kunt u de sterkte van de flitser instellen.

De mens achter The Things Network

Elsevier U bedacht een manier waarop apparaten op afstand met elkaar communiceren: The Things Network. Hoe werkt het?

Wienke Giezeman: ‘Het is een verlengstuk van het internet der dingen, waarbij allerlei apparaten op internet zijn aangesloten. Denk aan een sensor die doorgeeft dat de prullenbak vol zit. Het netwerk bestaat uit antennes die het signaal van sensoren ontvangen en dan doorsturen naar de juiste computer. De technologie, LoraWAN, heeft een bereik van 5 kilometer.’

Elsevier Wat gebeurt er nu?

Giezeman: ‘Het netwerk was afgelopen zomer binnen zes weken uitgerold in Amsterdam. Hoosjebootje – een bedrijf dat boten hoost – gebruikt dit al. De sensor in de boot stuurt via het netwerk een sms als er te veel water in de boot staat. Onlangs hebben we via crowdfundingplatform Kickstarter geld opgehaald om een betaalbare antenne te ontwikkelen.’

Elsevier Hoe verdient u geld?

Giezeman: ‘We helpen tegen betaling anderen toepassingen te ontwikkelen voor het netwerk.’Ibrahim Hamad

Epic.gsfc.nasa.gov
Op deze website kunt u de aarde zien vanuit de ruimte. NASA plaatst er elke dag een reeks foto’s van de planeet die op 1,5 miljoen kilometer afstand zijn gemaakt met het Deep Space Climate Observatory.

Dashlane (Android, iOS) gratis
Veel mensen hebben voor elke website andere inloggegevens. Veilig, maar lastig te onthouden. Dashlane bewaart al die gegevens en vult ze automatisch in. Uw data zijn beschermd met één hoofdwachtwoord. De app is gratis, maar het kost 40 euro per jaar om hem op meerdere apparaten te kunnen gebruiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.