economie

Afgelopen vier jaar alleen banengroei in Noord-Holland

Door Emile Kossen - 08 december 2015

Tussen 2010 en 2014 verdwenen in alle Nederlandse provincies tienduizenden banen, behalve in Noord-Holland. Daar kwamen bijna 20.000 banen bij.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per saldo verdwenen in Nederland in vier jaar tijd 153.000 banen.

Zuid-Holland en Friesland

In absolute getallen nam de werkgelegenheid in Zuid-Holland het meest af, met een afname van 63.000 banen. Percentueel gezien vielen de hardste klappen in Friesland, waar tussen 2010 en 2014 het aantal banen bij een werkgever verminderde met 6,5 procent.

In 2014 zette het economisch herstel in en werden in vrijwel alle Nederlandse provincies opnieuw banen gecreëerd, vooral in Noord-Holland en Flevoland. Alleen in Friesland bleef het aantal banen dalen.

Vacatures mkb

Terwijl het aantal banen in de publieke sector door bezuinigingen amper zal toenemen, is een stijging te zien in het aantal vacatures in de marktsector. Zo zijn er 69.000 openstaande vacatures in het midden- en kleinbedrijf (MKB), 12 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Geografische verschillen tussen werkzoekenden en werkgevers zorgen wel voor problemen. De meeste vacatures worden aangeboden in Limburg, maar daar zijn relatief weinig mensen op zoek naar een baan. Volgens vacaturesite jobbird.nl zijn in Limburg meer dan vijf keer zoveel banen als werkzoekenden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.