economie

Asscher: akkoord Marokkaanse uitkeringsexport alsnog geklapt

Door Elif Isitman - 15 december 2015

De onderhandelingen met Marokko over het sociale zekerheidsverdrag zijn alsnog gestrand. Marokko komt met een extra eis waar Nederland niet aan kan voldoen.

Dat meldt minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken dinsdag in een brief aan de Kamer.

Bezetting

Nederland wil al heel lang dat de uitkeringen van Marokkaanse Nederlanders die in Marokko wonen omlaag gaan en onderhandelde maanden met de Marokkaanse regering. Asscher meldde eind september dat een akkoord gesloten was.

Marokko kwam daarna echter met een aanvullende eis: Nederlandse uitkeringen zouden uitgebreid moeten worden naar gerechtigden in de door Marokkanen bezette Westelijke Sahara. Volgens Asscher is dit ‘nationaal- en internationaalrechtelijk problematisch’, waardoor er nu alsnog geen akkoord gesloten kan worden.

Asscher en de Tweede Kamer wilden dat de hoogte van de uitkeringen in Marokko zou worden aangepast aan de levensstandaard aldaar. De VVD diende vorig jaar een motie in om het uitkeringsverdrag in zijn geheel op te zeggen als de onderhandelingen geen resultaten hadden. Die motie werd door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. Het was de zogenoemde laatste kans voor Marokko om de uitkeringen aan te passen.

Relatie

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders waarschuwde in de zomer dat de relatie met Marokko onder druk komt te staan als het uitkeringsverdrag, dat uit de jaren ’70 stamt, wordt opgezegd. Zo zou de samenwerking op het gebied van criminele (fraude-)opsporing en vervolging in het geding komen. Met het opzeggen van het verdrag zou het kabinet structureel 4,5 miljoen euro per jaar op uitkeringen besparen.

Om het verdrag per 2017 op te kunnen zeggen, moet dat besluit voor 1 februari zijn genomen. Het verdrag regelt dat Nederlandse uitkeringen als de kinderbijslag, het kindgebonden budget en normale uitkeringen volgens de Nabestaandenwet in Marokko kunnen worden ontvangen. Asscher schrijft woensdag echter dat hij nog altijd bereid is een akkoord te sluiten met Marokko.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.