economie

Baas Nationale Bank België: ‘Migranten hard nodig bij bedrijven’

Door Elif Isitman - 26 december 2015

Migranten moeten sneller aan de slag kunnen bij Belgische bedrijven. ‘De ondernemingen moeten beseffen dat ze die mensen hard nodig zullen hebben als de vergrijzingsgolf toeslaat bij de autochtone Belgen’.

Dat zegt Jan Smets, centrale bankgouverneur van de Belgische Nationale Bank, zaterdag in een interview met de Belgische krant De Tijd.

Miniem effect

‘Ik pleit ervoor vluchtelingen sneller in te schakelen bij de bedrijven. Op die manier kunnen ze leren op de werkvloer en zo de taal vlugger machtig worden’.

Hij waarschuwt voor een vergrijzingsgolf bij de autochtone bevolking. Net als in Nederland kost ook in België de enorme toestroom van migranten veel geld. Smets geeft toe dat de economische groei die daaruit voort zou komen relatief klein is: ‘Als je het budgettair bekijkt, leidt de vluchtelingencrisis tot extra kosten voor de begroting, ook in België. Er moet opvang en huisvesting worden gecreëerd,’ zegt Smets, ‘maar die extra overheidsuitgaven leiden ook weer tot economische groei. Al is die niet erg groot.’

De Nederlandsche Bank (DNB) zei eerder deze maand dat de toestroom van migranten in de komende tijd waarschijnlijk een miniem positief effect heeft op de economie. In 2017 zou het gaan om een extra economische groei van 0,14 procentpunt ten opzichte van bestaande ramingen.

Jonge bevolking

In Nederland zijn het, net als in België, vooral de extra overheidsuitgaven die voor een kleine stimulans van de economie zorgen. De werkloosheid zou dan met 0,1 procentpunt extra omlaag kunnen gaan, terwijl het overheidstekort volgens DNB marginaal verslechtert.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beweerde onlangs ook dat massa-immigratie de remedie tegen vergrijzing kan zijn. Het IMF beweert dat de kloof tussen arme landen met een relatief snelgroeiende jonge bevolking en rijke landen met vergrijzende bevolkingsgroepen gedicht kan worden, als er onder meer wordt geïnvesteerd in duurzame economieën en de ‘sociale en economische mogelijkheden’ van mensen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.