economie

CDA wil nieuwe Ziektewet die werkgever ontziet

Door Thomas Borst - 01 december 2015

Het CDA wil de Ziektewet hervormen zodat alle werkenden met een basisverzekering twee jaar worden doorbetaald bij ziekte. Dit moet komen uit een gezamenlijke pot waar zowel werknemers als zelfstandigen uit worden betaald.

De werkgever hoeft op die manier alleen de eerste acht maanden het salaris van de werknemers te betalen. Als een werknemer langer ziek is, moet hij een uitkering krijgen die wordt betaald uit premies, vindt het CDA.

Deze wetgeving zou moeten gelden voor werknemers in loondienst, zzp’ers en freelancers. Op die manier willen de christen-democraten de risico’s voor inkomensverlies van zelfstandigen verkleinen.

Risico’s

Bij de huidige Ziektewet betaalt de werkgever twee jaar lang het salaris door voor de zieke werknemers, terwijl zelfstandigen zelf verantwoordelijk zijn voor de risico’s van ziekteverzuim. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er 906.000 zzp’ers in Nederland.

Het CDA wil het verschil tussen de zelfstandigen en mensen in loondienst verkleinen met de nieuwe wetgeving. CDA-leider Sybrand Buma licht zijn plannen dinsdag toe in de Volkskrant.

Hij denkt dat bedrijven eerder mensen in vaste dienst zullen nemen als ze alleen de eerste acht weken loon hoeven door te betalen bij ziekte. Met de nieuwe Ziektewet zal het aantal flexcontracten afnemen en zullen 55-plussers eerder aan het werk komen, denkt Buma.

Vaste contracten

Bij de huidige wetgeving ‘vluchten’ veel werknemers naar een zzp-constructie, omdat werkgevers geen vaste contracten meer aanbieden. Volgens de CDA’er zijn ze op die manier aantrekkelijker voor bedrijven, maar lopen ze grote risico’s als ze ziek zijn. Buma vindt dat ‘noch de polder noch de politiek het lef heeft om met oplossingen te komen’.

Het CDA hekelt de houding van regeringspartijen VVD en PvdA ten opzichte van de zelfstandigen. ‘De PvdA laat zijn oren hangen naar de FNV in een mate die soms op chantage lijkt, en de VVD bejubelt de Angelsaksische arbeidsmarkt en verkwist zo de onze,’ zegt Buma in het dagblad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.