economie

De blauwe envelop: nog geen volledig vaarwel

Door Fleuriëtte van de Velde - 18 december 2015

De blauwe envelop van de Belastingdienst verdwijnt nog niet helemaal. Dat bleek donderdagavond tijdens een Kamerdebat.

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) beloofde de Kamer dat de definitieve beschikking over de toeslagen de eerste helft van 2016 nog blijft gehandhaafd. Reden: iemand moet tijdig reageren als hij het niet eens is met een beschikking. Dan mag er niets misgaan, zei Wiebes.

De Belastingdienst wil alle post de komende vijf tot zeven jaar digitaal gaan versturen. Dat betekent dat de in veel gevallen blauwe envelop gaat verdwijnen. Burgers moeten hun post straks via de Berichtenbox van Mijn Overheid ophalen.

Onrust

Het verdwijnen van de blauwe envelop leidt tot veel onrust. Sinds de campagne Vaarwel Blauwe Enveloppe half oktober van start ging, wordt de Belastingdienst platgebeld met vragen.

Begrijpelijk, want uit de campagne blijkt niet duidelijk wanneer welke post digitaal wordt en welke nog niet. ‘Vanaf 1 november sturen we steeds meer post naar uw digitale berichtenbox’, luidt de vage omschrijving.

De campagne leidde tot zoveel vragen van verontruste burgers dat de Ombudsman een onderzoek is begonnen of dit allemaal zomaar mag.

Wiebes gaf in een reactie aan de Ombudsman toe dat ook hij merkte dat de campagne verontruste reacties en vragen oproept. Hij vindt dat niet vreemd, omdat volgens hem sprake is van een ‘majeure operatie’.

Uit zijn brief aan de Ombudsman blijkt dat de digitalisering gefaseerd wordt ingevoerd. ‘Daarom geldt de nieuwe wet voor sommigen al direct, en voor andere pas later,’ schrijft Wiebes. ‘De komende jaren wordt telkens een berichtenstroom volledig digitaal nadat de daarbij behorende berichten twee jaar zowel op papier als digitaal (naar de Berichtenbox op MijnOverheid) verstuurd zijn.’

Voor iedereen

Veel concreter wordt het niet, maar duidelijk is dat iedereen eraan zal moeten geloven. De digitalisering vloeit voort uit de wet Elektronisch Berichtenverkeer van de Belastingdienst die sinds 1 november van kracht is en die volgens Wiebes voor iedereen gaat gelden.

In het debat zei Wiebes dat voor bepaalde belastingbetalers maatwerk mogelijk blijft tijdens de invoering van het elektronische berichtenverkeer. Zoals voor mensen die geen toegang tot internet en een pc hebben.

Lees hier welke stappen u moet zetten om uw post digitaal te ontvangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.