economie

Deens onderzoek: lager salaris vrouwen grotendeels terecht

Door Michiel Dijkstra - 15 december 2015

Volgens economisch onderzoek naar salarissen in Denemarken komt het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen – vrouwen krijgen 16 procent minder – voor driekwart omdat vrouwen minder productief zijn.

Vrouwen krijgen minder betaald dan mannen. Het gemiddeld uurloon van een vrouw is in Nederland 16 procent lager dan dat van mannen, blijkt uit gegevens van Europees statistisch bureau Eurostat.

Vrouwen zonder kinderen

De Amerikaanse econoom Yana Gallen van Northwestern University in Chicago onderzocht de loonkloof in Denemarken, die ongeveer even groot is als in Nederland. Ze concludeerde dat vrouwen weliswaar 16 procent minder verdienen van mannen, maar ook 12 procent minder productief zijn.

De lagere productie verklaart dus driekwart van het gat. Het verschil wordt vooral veroorzaakt door vrouwen met kinderen: die zijn aanzienlijk minder productief dan mannen of vrouwen zonder kinderen.

Ook met het verschil in productiviteit blijven vrouwen dus relatief nog onderbetaald, vooral die zonder kinderen. Gallen vermoedt dat dit komt doordat mannen beter onderhandelen, of doordat werkgevers lage verwachtingen hebben over de productiviteitsgroei van vrouwen.

Loonkloof

Gallen combineerde voor dit onderzoek gegevensbestanden van Deense werknemers en bedrijven in een aantal sectoren. Vervolgens rekende ze uit hoeveel productiever die bedrijven zouden zijn geweest met één extra vrouw op de loonlijst, ten opzichte van één man.

Binnen Europa is 16 procent ongeveer het gemiddelde. In Slovenië is de loonkloof het laagst – 3,2 procent. In Duitsland is hij het hoogst: daar krijgen vrouwen per uur gemiddeld 21,6 procent minder betaald dan mannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.