economie

Enorme groei van prijsvechters op Nederlandse luchthavens

Door Emile Kossen - 21 december 2015

De groei van lowcost-vliegmaatschappijen in Nederland zet nog altijd door. In 2014 nam het aantal reizigers dat vanuit Nederland met een budgetmaatschappij vloog toe tot twintig miljoen.

Daarmee vloog een derde van alle passagiers op Nederlandse luchthavens in 2014 met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ongekende groei

Prijsvechters bieden vluchten tegen lage basisprijzen aan en laten de klant apart betalen voor services als ruimbagage en eten aan boord. In de eerste drie kwartalen van 2015 ging het aandeel van budgetmaatschappijen van het totaal aantal reizigers omhoog naar 35 procent.

De groei van budgetmaatschappijen als Ryanair, Transavia en easyJet is ongekend. In tien jaar tijd verdubbelde het aantal reizigers. Die maatschappijen vliegen vooral vanaf regionale vliegvelden als Eindhoven en Maastricht, die daardoor een steeds grotere rol spelen. Zo vertrokken in 2014 bijna vier miljoen reizigers vanuit Eindhoven Airport, terwijl dat in 2004 er nog 700.000 waren.

Strijd om Schiphol

In 2015 hebben prijsvechters ook hun rol op Schiphol uitgebreid. Begin dit jaar verhoogde easyJet het aantal bestemmingen vanuit Amsterdam en onlangs startte Ryanair met vluchten tussen Amsterdam en Dublin.

Het stelt traditionele maatschappijen, die afgelopen jaar amper een stijging in het aantal reizigers zagen, voor een grote uitdaging. KLM kondigde vorige week aan te willen concurreren met de prijsvechters.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.