economie

Failliete drogisterijketen DA maakt doorstart

Door Servaas van der Laan - 29 december 2015

De Nederlandse drogisterijketen Drogisten Associatie (DA) is definitief failliet verklaard. Maar door een overname van de Nederlandse Drogisterij Service zal de naam DA voorlopig niet uit het straatbeeld verdwijnen.

Het faillissement werd dinsdag uitgesproken door de rechtbank in Amsterdam.

Overname

Voor de franchise-ondernemers betekent het faillissement dat ze geen leveringen meer doorkrijgen van het moederbedrijf in Zwolle. Aanbetalingen die de ondernemers hebben gedaan, kunnen ze niet meer terugkrijgen.

Direct na het faillissement werd duidelijk dat de Nederlandse Drogisterij Service het failliete moederbedrijf van DA zal overnemen. De overname betreft zeven winkels die direct in beheer waren van DA en de overkoepelende inkooporganisatie DA Retailgroep. De 212 medewerkers van het moederbedrijf worden ontslagen, maar kunnen waarschijnlijk aan de slag bij de nieuwe eigenaar.

Door de overname kunnen ook de 259 franchisers onder de naam DA verder. De leveringen zullen voorlopig worden gedaan door Holland Pharma, een drogisterijleverancier die een meerderheidsbelang heeft in de Nederlandse Drogisterij Service. Volgens de voorzitter van de coöperatie van DA-winkels zal de naam voorlopig niet uit het straatbeeld verdwijnen.

De DA-keten, opgericht in 1942 in Rotterdam, bestond uit 266 winkels, hoofdzakelijk franchisers. Het moederbedrijf zegt dat de problemen ontstonden omdat een deel van die franchisers hun facturen niet meer kon betalen.

Daarnaast verlengde een deel van de ondernemers het contract met het moederbedrijf niet. Een combinatie van beide factoren, zorgde ervoor dat een voortbestaan van de keten niet langer houdbaar was.

Drama voor retail

Met het faillissement van DA wordt een dramatisch jaar voor de Nederlandse detailhandel afgesloten. Vorige week maakte Macintosh, de eigenaar van onder meer schoenenketens Scapino, Dolcis en Manfield, al bekend niet meer aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Een dag later kwam warenhuis V&D met dezelfde mededeling.

Maar daar bleef het dit jaar niet bij. Het afgelopen jaar kwamen onder meer Schoenenreus, House of Shoes, Miss Etam, Geddes & Gillmore, Dixons en Telstar sportwinkels in de financiële problemen. Ook Blokker (Bart Smit) en Hema kampen met aanhoudende problemen. De opkomst van webwinkels en low-budget-formules wordt over het algemeen gezien als oorzaak voor de malaise.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.