economie

‘Frauderende boekhouder Residentie Orkest stal ook elders’

Door Fleuriëtte van de Velde - 31 december 2015

De voormalig medewerker van het Residentie Orkest die ervan wordt verdacht dat hij 100.000 euro bij zijn werkgever wegsluisde, heeft nog meer op zijn geweten. De 29-jarige man zou vorig jaar ook de onderwijsorganisatie Nuffic https://www.epnuffic.nl/ hebben opgelicht.

Dat zegt althans het Openbaar Ministerie. Justitie verdenkt hem van het verduisteren van 157.500 euro, zo blijkt uit de dagvaarding.

Kinderlijk eenvoudig

Dat ging kinderlijk eenvoudig. De man, die als uitzendkracht bij Nuffic werkte, zou een rekeningnummer op een factuur hebben veranderd en die in het postvak ‘te betalen’ bij Nuffic hebben gelegd.
In 2013 stal de man volgens justitie 100.000 euro van zijn toenmalige werkgever, het Residentie Orkest. Aanvankelijk leek het om 75.000 euro te gaan, maar dat bedrag blijkt nu hoger te liggen. Hij werkte bij het orkest op de financiële afdeling, als boekhouder/accountant. Hij zou interne overboekingen hebben klaargezet voor zijn leidinggevenden, die de overboekingen vervolgens uitvoerden.

Maar ook daar had hij volgens het OM de rekeningnummers veranderd, waardoor het geld op zijn eigen rekening terecht kwam en op die van een autobedrijf. Het zou gaan om vier transacties variërend van zo’n 2.500 tot bijna 44.000 euro.

Audi A6

Van het geld kocht hij volgens de aanklager auto’s: twee BMW’s, een Audi A6 en een Volkswagen Passat. De man staat volgende week terecht voor de rechtbank in Den Haag.

Bedrijfsdiefstal door personeel komt vaak voor. Maar bedrijven lopen daar niet graag mee te koop omdat ze bang zijn voor negatieve publiciteit, vertelde Richard Franken, directeur van Hoffman Bedrijfsrecherche, vorig jaar aan Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.