economie

Historisch besluit: centrale bank Amerika verhoogt rente

Door Thomas Borst - 17 december 2015

De centrale bank van Amerika (Federal Reserve) heeft voor het eerst sinds de financiële crisis de rente opgeschroefd. Die beslissing geldt als een belangrijke stap richting een monetair beleid van de bank.

Het rentetarief gaat met een kwartprocentpunt omhoog en komt daarmee uit tussen de 0,25 en 0,5 procent. De beslissing van de bank wordt gezien als een historische stap. Bankiers van de Ferderal Reserve denken dat de wereldeconomie stabiel en krachtig genoeg is voor een verhoging van de beleidsrente. De centrale bank probeert het herstel van de economie te stimuleren met het besluit.

Geleidelijk tempo

De Verenigde Staten hebben de afgelopen jaren flinke hervormingen moeten doorvoeren, waaronder een reeks renteverlagingen. Sinds 2008 stond het rentetarief tussen de 0 en 0,25 procent: een historisch laag tarief.

Woensdagavond gaf de Federal Reserve aan dat de rente ‘geleidelijk zal worden opgeschroefd’. Het tempo wordt onder meer bepaald door de mate waarin de economie en werkgelegenheid groeien.

President van de centrale bank Janet Yellen zei dat de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt aanzienlijk herstellen. Volgens de centrale bankiers zijn de kansen op mee- en tegenvallers vrijwel gelijk en daarom kan de rente worden opgeschroefd.

Yellen onderstreept dat dit het juiste moment is om de rente te verhogen. ‘Als we te lang wachten, is er het risico dat we in de toekomst abrupt moeten ingrijpen om oververhitting van de economie en een te snelle stijging van de inflatie te voorkomen,’ zei ze op een persconferentie.

Optimisme beurzen

Op de aandelenbeurzen in New York werd positief gereageerd op de renteverhoging. Vooral het feit dat de verhoging de komende jaren door zal gaan, zorgt voor optimisme op Wall Street. De Dow-Jonesindex eindigde met 1,3 procent in de plus.

Amerikaanse economen hadden de renteverhoging al zien aankomen. Uit een peiling van The Wall Street Journal bleek dat 97 procent van de ondervraagde economen een stijging zag aankomen. Een groot deel van de economen – 80 procent – was ook van mening dat de centrale bank haar geloofwaardigheid zou verliezen als de rente niet zou worden opgeschroefd.

Het verhogen van de rente zorgt ervoor dat het duurder wordt om geld te lenen van de centrale bank. Hierdoor kan de waarde van de dollar stijgen. De Chinese, Japanse en Europese centrale banken hebben nog geen plannen om de rentestanden op te schroeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.