economie

‘Interne kloof’ over bezuinigingen bij NFI wordt wijder

Door Elif Isitman - 24 december 2015

Het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) kampt nog altijd met interne problemen over bezuinigingen. De ondernemingsraad van het instituut wil niet meer rechtstreeks overleggen met directeur Reinout Woittiez, in wie het vertrouwen in september werd opgezegd en wie hoogmoed wordt verweten.

Interne stukken laten zien dat de raad dreigt naar de rechter te stappen. De strijd over het bezuinigingsplan duurt al maanden voort. Het NFI moet meer dan 10 procent van het budget inleveren.

Handschrift

Volgens de ondernemingsraad wordt het bezuinigingsplan, waarin onder meer het handschriftonderzoek wordt geschrapt, doorgedrukt zonder goede onderbouwing. Ook maakt men zich zorgen over de bedrijfsvoering. De ondernemingsraad is bang dat financiële tegenvallers die daardoor mogelijk ontstaan, moeten worden afgedekt door nog meer werkzaamheden af te schaffen.

Werknemers en andere betrokken vrezen afbraak van het instituut. Ook zijn er zorgen dat opsporingsactiviteiten in het geding komen. Het NFI houdt zich momenteel onder meer bezig met het oplossen van cybercrime-misdrijven, drugsonderzoeken, liquidaties en de afwikkeling van de ramp met vlucht MH17.

Managementcultuur

De ondernemingsraad bracht afgelopen zomer al een negatief advies uit over het bezuinigingsplan. In november werd het plan opnieuw – in ongewijzigde vorm – voorgelegd en opnieuw van de hand gewezen. De or dreigt nu om bij de ondernemingskamer beroep aan te tekenen tegen het plan.

De raad hekelt de ‘managementcultuur’ binnen het NFI. Medewerkers die een andere mening hebben zouden worden genegeerd en de directie zou beslissingen nemen zonder daarvoor inhoudelijke argumentatie te geven. Daardoor zou een ‘enorme en zeer schadelijke kloof’ ontstaan binnen het NFI, aldus de raad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.