economie

Is een euro straks nog maar 1 dollar waard?

Door Michiel Dijkstra - 18 december 2015

De dollar stijgt in waarde, terwijl de euro wegzakt. Europese exporteurs profiteren, maar vakantiegangers niet.

De euro daalt in waarde, verwacht zakenbank Goldman Sachs. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank geld bijdrukt.

Het is volgens analisten van zakenbank Goldman geen kwestie van óf, maar van wanneer: euro-dollarpariteit. Oftewel, de euro daalt zo ver in waarde dat de munt precies 1 dollar waard is.

Geldkraan

Nu krijgt u voor een euro 1,08 dollar. Eén dollarcent minder dan begin van deze week, omdat de Federal Reserve (Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken) op woensdag de rente verhoogde. Dat maakt het voor investeerders aantrekkelijker om dollars te kopen – ze krijgen immers meer rente.

Het economisch herstel is in de Verenigde Staten al ver gevorderd. De Fed wil voorkomen dat mensen en bedrijven te veel lenen en er zeepbellen in de aandelenmarkten ontstaan. Europa blijft juist achter bij de Amerika. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de geldkraan nog vol open staan.

Op vakantie

ECB-president Mario Draghi verlaagde in november nog de rente om de economie aan te jagen. Dit maakt het voor investeerders minder aantrekkelijk om geld in de eurozone te stallen. Ze worden er nauwelijks voor beloond.

Historisch gezien is de koers van de euro al laag. De euro zakte van 1,38 dollar in het voorjaar van 2014 naar 1,08 nu omdat investeerders al geruime tijd verwachtten dat de Fed de rente zou verhogen.

De goedkope euro is goed voor Europese exporteurs, die nu voor minder hun waar buiten de eurozone kunnen aanbieden. Maar wie op vakantie wil naar de Verenigde Staten, betaalt meer.

Dat de euro verder zakt naar 1 dollar, staat niet vast. Zakenbank HSBC verwacht juist dat de euro in waarde zal stijgen. Goldman Sachs zelf verwachtte eerder dat de euro al voor de kerst naar 1 dollar zou zakken, maar raamt dit nu pas voor 2017. De laatste keer dat de euro minder dan 1 dollar waard was, was in het najaar van 2002.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.