economie

Kaskraker: nieuwe Star Wars breekt record na record

Door Fleuriëtte van de Velde - 28 december 2015

Star Wars: The Force Awakens heeft zondag, twaalf dagen nadat de film in première ging, de grens doorbroken van 1 miljard dollar aan opbrengsten.

De opbrengst wereldwijd bedroeg 1,1 miljard dollar (1 miljard euro). Dat is een record. De film Jurrassic World had er afgelopen zomer dertien dagen voor nodig om de 1 miljard-dollargrens te passeren.

Het is het zoveelste record dat de film, van regisseur JJ Abrams, op zijn naam kan schrijven. The Force Awakens had onder meer het beste openingsweekend ooit in Amerika, en vrijdag boekte de film de hoogste omzet ooit op Eerste Kerstdag.

Titanic

Filmkenners in Amerika verwachten dat dit zevende deel van de vermaarde sciencefiction-serie in totaal meer dan 2 miljard dollar (1,82 miljard euro) gaat opbrengen. Het op een na grootste bioscoopsucces in de geschiedenis, de film Titanic, bracht destijds 2,18 miljard dollar op (1,99 miljard euro). Vermoedelijk zal Star Wars erin slagen om Titanic van haar plaats stoten.

Maar of The Force Awakens, dat werd gemaakt met een budget van 200 miljoen dollar (182 miljoen euro), de boeken ingaat als de állergrootste kaskraker ooit is de vraag. Die plaats wordt tot nu toe stevig ingenomen door Avatar, dat zo’n 2,8 miljard dollar (2,55 miljard euro) opbracht.

Als rekening wordt gehouden met de inflatie is de film die het meeste geld ooit heeft opgebracht Gone with the Wind, uit 1939. Die leverde op de peildatum 1 januari 2014 omgerekend 3,44 miljard dollar (3,13 miljard euro) op, berekende Guinness World Records.

Nederland

Ook in Nederland is de film een doorslaand succes. Vorige week hadden ruim 400.000 mensen de film bezocht. Op de eerste dag ontving bioscoopketen Pathé 35.000 bezoekers.

Ook dat is een record. Het vorige stond op naam van de laatste Harry Potterfilm, waar de eerste dag 31.000 mensen naartoe gingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.