economie

Morgen weer goedkoper tanken, en dat blijft nog wel even zo

Door Servaas van der Laan - 29 december 2015

Woensdag daalt de adviesprijs voor benzine en diesel opnieuw. De lage prijzen bij de pomp houden naar verwachting nog wel even aan.

Vanaf woensdagochtend betaalt u bij de pomp gemiddeld 1,53 voor een liter Euro 95. De prijs voor benzine was in zes jaar niet zo laag.

Onder de euro

De adviesprijs voor een liter diesel ligt op 1,14, maar bij sommige prijsvechters kunt u zelfs voor onder de euro tanken. Bij diezelfde prijsvechters kunt u loodvrije benzine voor 1,30 euro tanken. Drie jaar geleden lag die prijs nog op bijna 1,90 euro.

De verwachting is dat de dalende prijzen nog wel even aan zullen houden. De lage prijzen worden voor een deel veroorzaakt door de zogeheten OPEC-landen die de oliekraan wijd open houden.

Prijzenoorlog

Door het hoge aanbod aan olie zakken de prijzen. De OPEC-landen hopen zo olieproducenten uit de Verenigde Staten en Canada uit de markt te drukken. Deze landen hebben hogere productiekosten en kunnen daardoor nauwelijks mee in de prijzenoorlog.

Omdat de euro recent ook weer duurder werd ten opzichte van de dollar wordt de prijs van een vat ruwe olie nog eens extra gedrukt. Europeanen kunnen met hun euro nu meer dollars kopen om daar weer olie mee te kopen.

Accijnzen

Als er geen accijnzen en belastingen op benzine zaten, zouden automobilisten nu nog maar de helft van de huidige prijzen betalen aan de pomp.

Helaas zakken de accijnzen niet met de olieprijs mee. Integendeel, per 1 januari gaan de belastingen weer omhoog. Maar door de lage inflatie merkt u van die stijging niet veel. Het blijft dus ook in het nieuwe jaar aangenaam tanken aan de Nederlandse benzinepomp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.