economie

‘Rutte opnieuw in gesprek met Pechtold over belastingplannen’

Door Thomas Borst - 03 december 2015

Het kabinet probeert het belastingplan alsnog te redden door weer in gesprek te gaan met oppositiepartij D66. De VVD voert in stilte gesprekken.

Belangrijk punt in de gesprekken is de verschuiving van belastingen op arbeid naar gemeentebelastingen ter waarde van 4 miljard euro, schrijft NRC donderdag.

Op 15 december wordt er in de Eerste Kamer gestemd over het Belastingplan 2016. De VVD en PvdA hebben een minderheid in de senaat en zonder de steun van de oppositie zullen de belastingplannen niet worden gerealiseerd.

Geen akkoord

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën wist na verhitte onderhandelingen geen akkoord te bereiken met de oppositiepartijen over de plannen. De ChristenUnie en de SGP zagen af van de plannen, later zei ook D66 tegen te zijn.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vier weken geleden dat het kabinet de plannen zal doorzetten zonder overeenstemming met de oppositie. Hij nam daarbij het risico dat de beloofde lastenverlichting van vijf miljard euro zal sneuvelen bij de stemming in de Eerste Kamer.

Nieuwe poging

Daar lijkt het kabinet nu op terug te komen met een nieuwe poging om D66 toch voor zich te winnen. Volgens het dagblad nodigde Rutte D66-leider Alexander Pechtold uit voor een informeel etentje, daarbij gaf de premier aan iets te willen doen aan de gemeentelijke belastingen.

Het kabinet heeft zowel D66 als CDA nodig om tot een meerderheid te komen in de senaat. De standpunten zijn duidelijk: Pechtold wil dat het belastingplan het fiscale stelsel ‘vergroent‘ en dat het meer banen oplevert. Het CDA pleit voor een hogere kinderbijslag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.