economie

Stilte rond Griekenland: hebben ze opnieuw geld nodig?

Door Nic Vrieselaar - 09 december 2015

Dat Griekenland een halfjaar geleden stopte met het betalen van zijn rekeningen lijkt in de rest van Europa alweer vergeten: er is vooral oog voor de honderdduizenden migranten die naar Europa komen. Maar hoe gaat het met de Grieken?

Het goede nieuws: de Griekse banken hebben 15 miljard euro minder Europese steun nodig. Aanvankelijk was gerekend op 25 miljard euro – dat blijkt nu maar 10 miljard euro te zijn.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hebben de banken minder nodig omdat ze de laatste maanden goede resultaten lieten zien en meer private beleggers aan zich wisten te binden.

Gat

Verder is er weinig goeds te melden. Het privatiseren van 50 miljard euro staatsbezittingen, al vijf jaar een voortslepend dossier, gaat langzaam. De Griekse overheid moet havens, vliegvelden en nutsbedrijven afstoten om schulden af te lossen.

In 2016 moet het minimaal 3,7 miljard euro opleveren, maar Stergios Pitsiorlas – de baas van HRADF, het fonds waar Grieks staatsbezit in is ondergebracht – verwacht op hoogstens 3 miljard uit te komen. Dat betekent een gat van 700 miljoen euro.

Ook het op orde brengen van de overheidsuitgaven blijft problematisch. Afgelopen weekeinde werd in het Griekse parlement nipt gestemd vóór belastingverhogingen van zo’n 2 miljard euro en bezuinigingen van 5,7 miljard euro op onder meer de pensioenen. De maatregel is nodig omdat 25 procent van de Grieken werkloos is en dus geen premie afdraagt. Maar het is de vraag of het voldoende is.

Fragiel kabinet

In januari ging het Internationaal Monetair Fonds er nog van uit dat de Griekse economie in 2016 met 3,7 procent zou groeien. Door de politieke onrust van afgelopen zomer wordt nu krimp verwacht. Dit zorgt ervoor dat de Griekse overheid haar financiën in 2016 waarschijnlijk niet op orde krijgt.

Het kabinet van premier Alexis Tsipras is fragiel. Hij heeft een zeer krappe meerderheid en het is de vraag of zijn regering het overleeft als het land noodgedwongen nieuwe bezuinigingsmaatregelen moet nemen. De kans blijft levensgroot dat Griekenland in 2016 opnieuw steun nodig heeft van zijn Europese geldschieters.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.