economie

Vanaf vrijdag geen gratis plastic tas meer: alle ins en outs

Door Fleuriëtte van de Velde - 29 december 2015

Vrijdag is het zover: dan gaat de gratis plastic tas officieel in de ban. Per 1 januari mogen winkeliers consumenten geen plastic tas meer geven. Althans, geen gratis exemplaar. Hoe zit het precies?

Op 17 december stemde de Tweede Kamer in met een verbod op gratis plastic tassen in alle winkels per 1 januari. Dat moet de plastic afvalberg verkleinen en zwerfafval tegengaan, schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een persbericht.

Verpakte vis

Plastic tassen mogen nog wel, maar dan moet de winkelier ze verkopen. Als richtprijs adviseert het ministerie 0,25 cent.

Ook zijn er enkele uitzonderingen: een gratis plastic tas mag wel als het voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is om etenswaren hygiënisch te verpakken.

Denk bijvoorbeeld aan in papier verpakte vis die kan gaan lekken. Ook groenten op de markt mogen nog in een gratis plastic zakje (een zogeheten hemdtasje) worden meegegeven.

Truc

Winkeliers kunnen het verbod met een truc vrij makkelijk kunnen omzeilen, omdat ze zelf de prijs mogen bepalen en dus ook 0,01 cent voor een tas kunnen vragen. ‘Maar dat adviseren we winkeliers niet, want dan neem je bij consumenten de prikkel weg om geen tas meer te nemen’, zegt Femke den Hartog van branchevereniging voor winkeliers in non-food Inretail.

Volgens haar was er lange tijd veel onduidelijkheid over de definitie van een plastic tas. Pas recent werd duidelijk dat papieren tassen met een heel dun plastic laagje (zoals bijvoorbeeld van parfumerieketens Douglas of Ici Paris XL) ook niet mogen.

Regen

Een tegenvaller voor veel winkeliers, die hun (soms flinke) tassenvoorraad al hebben ingekocht en juist voor dat laagje kozen omdat een tas bij regen dan niet meteen uit elkaar valt.

Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) wijst de praktijk uit dat consumenten vaker zelf een tas meenemen als ze voor een plastic tas moeten betalen.

De Inspectie voor de Leefomgeving controleert of winkeliers het verbod naleven. Ook kunnen consumenten via een kliklijn melden als winkeliers toch gratis plastic tasjes weggeven. In eerste instantie krijgen winkeliers een waarschuwing, daarna volgt een boete. Over de hoogte ervan is niets bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.