economie

Varoufakis laat weer van zich horen: ‘Eurogroep pleegde staatsgreep’

Door Elif Isitman - 24 december 2015

Sinds zich maandenlang te hebben stilgehouden, haalt de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis donderdag opnieuw uit naar de eurogroep en voorzitter Jeroen Dijsselbloem. De eurogroep zou met haar eisen aan Griekenland een ‘staatsgreep’ hebben gepleegd.

Dijsselbloem is een ‘onbeduidend popje’, die aan de touwtjes hangt van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, zegt Varoufakis in een interview met de Volkskrant. De Griekse oud-minister neemt zich geen blad voor de mond: ‘Als je een psychopaat bent en je smult van conflict, dan is de eurogroep the place to be‘.

Ongeïnteresseerd

‘Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep, en die is geslaagd,’ zegt hij over de onderhandelingen begin dit jaar over het derde steunpakket van 86 miljard euro aan het noodlijdende Griekenland. Dijsselbloem en zijn collega’s zouden volgens Varoufakis totaal niet geïnteresseerd zijn geweest in de hervormingen die Athene aanbood.

‘Welke concessies we ook weggaven, het zou niet genoeg zijn. De trojka wilde de Griekse regering door de modder sleuren, compleet vernederen met een banksluiting’. Toentertijd beschuldigde de Griekse ex-minister de eurogroep al van ‘terrorisme’.

Verzet

Volgens Varoufakis stelde de Griekse regering ‘niets radicaals’ voor, maar wees de eurogroep de voorstellen keer op keer af. ‘Een akkoord met ons was rampzalig geweest, omdat het zou bewijzen dat verzet tegen de trojka loont’.

Varoufakis denkt dan ook dat de eurogroep niet toegaf om daarmee landen als Spanje, Portugal en Ierland in toom te houden: ‘landen die de bezuinigingsbeker tot de bodem hadden leeggedronken’.

Varoufakis, een uitgesproken marxist, was maar heel kort minister van Financiën: zijn bewindsperiode liep van januari tot juli 2015, toen hij opstapte omdat zijn partijgenoten zijn felle houding niet langer konden waarderen. Varoufakis nam in die gehele periode een zeer recalcitrante houding aan tegenover de Europese schuldeisers, iets waar hij veel populariteit mee won bij de Griekse bevolking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.