economie

Verlagen Groningse gaswinning kost schatkist 1,5 miljard euro

Door Elif Isitman - 18 december 2015

Het kabinet besluit om de gaswinning in Groningen verder aan banden te leggen. Het verlagen van de gaswinning kost de schatkist 1,5 miljard euro.

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA)van Financiën vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Daar hakte het kabinet de knoop over de gaswinning door.

Bezuinigingen

Het verlies voor de schatkist leidt echter overigens niet tot verdere bezuinigingen. De gaswinning wordt volgend jaar verlaagd naar 27 miljard kuub, meldt het ministerie van Economische Zaken. De Raad van State bepaalde eerder dat tot oktober 2016 maar 27 miljard kuub gas mag worden gewonnen in Groningen, in verband met de aardbevingen die eruit voortkomen.

Het terugdraaien van de gaswinning heeft de afgelopen jaren al 7 miljard euro gekost. Dit jaar werd de winning al teruggeschroefd naar 39,3 miljard kuub, een vermindering van 7,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens Dijsselbloem gaat het ‘sneller dan gedacht’. Hij benadrukt dat het nu eenmaal noodzakelijk is vanwege de veiligheid van de Groningers.

Bewoners

Sinds de Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat er bij de gaswinning in Groningen te weinig werd gekeken naar risico’s voor bewoners van Groningen, wordt hier extra op gelet.

In Groningen heerst al langere tijd onrust over de gaswinning in de provincie. Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken bood destijds zijn excuses aan en beloofde dat veiligheid voorop zou komen te staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.