economie

Werkloosheid afgelopen kwartaal nauwelijks gedaald

Door Floortje Gunst - 17 december 2015

Nog steeds zitten ruim 600.000 Nederlanders zonder werk thuis. Dat is bijna evenveel als drie maanden geleden. Vooral vrouwen zijn vaker werkloos. De verwachting is dat de werkloosheid pas in 2017 verder gaat dalen.

In november was 6,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos, oftewel 606.000 mensen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdagochtend bekendmaakte. In oktober ging het nog om 6,9 procent. Het aantal werklozen ligt inmiddels wel een stuk lager dan begin vorig jaar toen 699.000 mensen werk zochten.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) noemt het ‘een stap in de goede richting’. ‘Maar we zijn er nog niet, want er staan nog teveel mensen aan de kant die zo graag een baan willen.’

Vrouwen vaker werkloos

Opvallend is dat de werkloosheid onder vrouwen de laatste maanden iets aan het oplopen is. In november was 7,4 procent van de vrouwen werkloos, drie maanden eerder was dat nog 7,1 procent. Mannen zitten nu juist minder vaak zonder werk thuis dan in augustus.

De verwachting is dat de werkloosheid pas in 2017 verder gaat dalen. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde begin december dat de werkloosheid nu minder snel achteruit gaat dan na voorgaande recessies. Dat zou vooral komen door het trage herstel van de economie. Bedrijven kunnen vaak volstaan met de inzet van het huidige personeel om de extra vraag bij te benen. Nieuwe werknemers zijn nog niet nodig.

Positieve consumenten

Daar komt bij dat 55-plussers die hun baan verliezen moeilijk aan ander werk komen. Dat drukt de werkloosheidscijfers. Toch is er geen reden tot pessimisme. De DNB voorziet dat de economie ook volgend jaar verder zal groeien. En consumenten zijn voor het eerst sinds 2008 weer positief over de economie en geven meer geld uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.