economie

Werpt Brexit-dreigement vruchten af voor Cameron?

Door Elif Isitman - 26 december 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande komen de Britse premier David Cameron tegemoet in zijn eis om uitkeringstoerisme in zijn land door EU-migranten tegen te gaan. Cameron strijdt hier al bijna een jaar voor.

Het is een van zijn voorwaarden om een Brexit – een Brits vertrek uit de EU – af te wenden. Hij lijkt hierbij zijn zin te krijgen, schrijft de Britse krant The Telegraph.

Vrij verkeer

Merkel en Hollande zouden nu een compromis willen sluiten met Cameron, die eigenlijk wil dat migranten uit de EU pas na vier jaar in Groot-Brittannië te hebben gewoond en gewerkt aanspraak kunnen maken op Britse uitkeringen.

De gedachte daarachter is dat ze dan zelf een bijdrage hebben geleverd aan sociale zekerheidsstelsel. Hollande en Merkel willen hem nu tegemoetkomen door akkoord te gaan, mits de duur van het verblijf van migranten wordt teruggeschroefd naar drie jaar, in plaats van vier.

De eis van Cameron werd bekritiseerd door andere EU-lidstaten, vooral door Polen, omdat het principe van het vrije verkeer van personen daarmee in het geding zou komen. Groot-Brittannië kent een groot aantal Poolse arbeidsmigranten. Ook Hollande was een uitgesproken tegenstander van het plan tegen uitkeringstoerisme, hoewel eerder uitlekte dat er stiekem meer steun is van binnen EU-gelederen voor het plan van Cameron dan openlijk werd gezegd.

Mogelijke noodrem

De EU-leiders proberen een Brexit angstvallig te voorkomen. Vorige week zei Cameron nog tijdens een vergadering van de Europese Raad dat het hem waarschijnlijk niet zou lukken om de eis van ‘vier jaar’ erdoorheen te drukken, en dat hij openstond voor andere opties.

Dit is daar dus een van. Volgens parlementaire bronnen is een andere mogelijkheid dat de Britten een ‘noodrem’ krijgen van Brussel, waarmee ze alle uitkeringen naar EU-migranten tijdelijk stop kunnen zetten als ze kunnen bewijzen dat de last voor de sociale zekerheid te groot wordt door de instroom van EU-migranten. De Britten houden volgend jaar een referendum over het al dan niet verlaten van de EU.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.