economie

‘Aantal faillissementen daalt naar niveau van vóór de crisis’

Door Emily van Kleunen - 12 januari 2016

In 2015 daalde het aantal faillissementen met 22 procent ten opzichte van 2014 en ook in dat jaar was er al een daling te zien. Dit jaar zal het aantal faillissementen afnemen en weer terugkomen op het niveau van de tijd voor de economische en financiële crisis.

Dat is de voorspelling van Graydon, een instantie die informatie geeft over ondernemingen, dinsdag. Hoewel onder meer warenhuisketen V&D, schoenenwinkels Scapino en Invito onlangs failliet werden verklaard, is er dus toch nog hoop voor het winkelend publiek.

Koploper

De (afval)watersector werd het meest getroffen door de faillissementen. Daarop volgt de horeca. Maar de groot- en detailhandel is koploper in het aantal winkels dat failliet ging.

Zo werd deze week bekend dat Macintosh Retail Groups het niet ging redden en ook  schoenenwinkels Scapino, Invito, Dolcis en PROSport zouden voortaan uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnen. Niet alleen met deze sectoren, maar ook op het terrein van cultuur, sport en recreatie gaat het op het financiële vlak niet goed. Diverse sportclubs en evenementencentra moesten ermee stoppen.

Bankroet

Voor V&D en daarmee ook restaurantketen La Place is er nog hoop. Op 31 december werd het warenhuis bankroet verklaard en deze maandag werd al bekend dat er maar liefst zeventig partijen geïnteresseerd zijn om de bedrijven over te nemen.

Daaruit werd een selectie gemaakt en hieruit bleek dat meer dan tien partijen nu worden beschouwd als serieuze kanshebbers: zij mogen deze week een bod doen en krijgen daarvoor inzicht in de financiële gegevens van de ondernemingen. Onder meer het Canadese warenhuis Hudson’s Bay en het Duitse Karstadt hebben zich gemeld.

Goed nieuws

Voor de industriële sector is er goed nieuws. Het percentage faillissementen daalde volgens cijfers van Graydon bijna de helft in 2015 ten opzichte van een jaar eerder. En, voor 29 procent minder bedrijven in deze sector, viel het doek. Ook het onderwijs, de transport- en logistieksector doen het goed. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er nauwelijks een verandering zichtbaar in het aantal faillissementen.

In mei 2013 was er een piek, in augustus 2015 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds de crisis. In november steeg het aantal faillissementen met 1 als we dat afzetten tegen oktober. Ook in september was een lichte stijging te zien.

Volgens het CBS is het nog te vroeg om te zeggen of deze stijgingen een trendbreuk betekenen. Maar als we uitgaan van de hierboven geschetste voorspelling van Graydon staat ons een positief jaar te wachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.