economie

Beleggen in 2016: de beste ideeën en de grootste valkuilen

Door Michiel Dijkstra - 04 januari 2016

Beleggers kunnen optimistisch zijn. Consumenten durven weer uit te geven, beurskoersen stijgen. Bedreigingen zijn er ook: van renteverhogingen tot techbedrijven. De beste beleggingsideeën en de grootste valkuilen in 2016. Plus een tip voor gegarandeerd meer winst.

Beleggers zijn optimistisch over 2016. De ING Beleggersbarometer, die het sentiment onder beleggers peilt, bereikte in 2015 de hoogste stand sinds 2007, het jaar voor de kredietcrisis. Toch hadden beleggers gehoopt op hogere koersen, bleek uit de enquête. Nu is de hoop gevestigd op 2016.

En waarom ook niet? De Europese economie trekt langzaam maar zeker aan. In Amerika gaat het zo goed, dat de centrale bank, de Federal Reserve (Fed), de rente weer verhoogde. Hoofd beleggingen Lukas Daalder van Robeco stelde in zijn vooruitblik op de jaren 2016 tot en met 2020 dat ‘normalisatie steeds waarschijnlijker wordt’.

Kansen

Dat lijkt beleggers in 2016, na jaren crisis, weer zekerheden te bieden. Consumentenuitgaven nemen toe, wat kansen biedt voor winkelbedrijven. Ook bedrijven die opleven als de groei aantrekt, zoals uitzendbureaus, floreren.
Verder blijven grondstofprijzen laag, verwacht het Internationaal Monetair Fonds. Olie- en staalproducenten zitten in het slop, terwijl chemie- en bouwbedrijven profiteren van lage inkoopkosten.

Tot slot stuwen de lage rente en het groeiend optimisme een overnamegolf. In 2015 hadden grote overnames plaats, zoals de aankoop van het Britse gasbedrijf BG Group door Shell, of die van de Belgische supermarktketen Delhaize door Ahold. Verwachting is dat dit in 2016 doorzet. Beleggers met de juiste aandelen zullen profiteren.

Maar onzekerheid blijft er. Aandelenkoersen zijn al flink gestegen, hoeveel stijging is nog mogelijk?

Dan is er de internetrevolutie. Verwacht wordt dat in steeds meer markten nieuwe verdienmodellen de oude onderuithalen. Zo ondervindt de hotelbranche forse concurrentie van online-kamerbemiddelaar Airbnb. Welke sectoren volgen? Een gok op de toekomst kan, door aandelen in hippe wereldbestormers te kopen. Die zijn wel duur.

Banken

Het meeste hangt af van centrale banken. De Fed verhoogde de rente dus al in december. Een teken van ‘normalisatie’: de rente op obligaties stijgt in Amerika, mooi voor beleggers die graag obligaties kopen.
In Europa, waar de Europese Centrale Bank de rente in november verlaagde, is dat nog niet het geval. Een Nederlandse staatsobligatie biedt 0,7 procent rente per jaar. Normalisatie is niet zonder gevaren. Bedrijven, consumenten én landen hebben veel geleend tegen lage rente. Dat kan problemen opleveren als de rente stijgt.

Hoe zeker de verwachtingen voor 2016 zijn, zal blijken. Zeker is: één flinke crisis in het Midden-Oosten en het jaar ziet er geheel anders uit. Stijgt de olieprijs naar 100 dollar (van 37 dollar nu), dan floreren olie-aandelen opeens, terwijl consumenten minder koopkracht hebben en winkelbedrijven hun omzet zien terugvallen.

Verstandige beleggers stoppen ook in 2016 niet meer geld in de aandelenmarkt dan ze kunnen missen. Hoe weinig een spaarrekening ook oplevert, die biedt zekerheid. En ze spreiden hun kansen. Wie zijn investeringen spreidt – bij voorkeur via indexfondsen – wordt niet al te hard geraakt door zijn missers, en profiteert van ontwikkelingen die hij niet zag aankomen.

Doen

Niet doen

Gegarandeerd meer winst

Een tip waarmee beleggers hun winst zeker kunnen opschroeven: let op de kosten. Beleggen kan lucratief zijn, maar het is ook kostbaar om uw geld naar de beurs te brengen. Voor u, zeg, één aandeel Ahold hebt gekocht (koers: 19,75 euro), bent u zo een paar tientjes verder.

De kosten dalen wel door concurrentie, maar daar staat tegenover dat de kostenstructuren vaak ondoorzichtig zijn. Beleggers betalen vaak meer dan ze denken. Als vuistregel is beleggen bij een bank duurder dan bij gespecialiseerde brokers, de effectenmakelaars. Onder de brokers zijn nieuwelingen als DeGiro goedkoper dan gevestigde partijen als Binck.

De kostenverschillen zijn groot. De kosten van een beleggersrekening variëren van nul tot enkele tientallen euro s per jaar. Sommige brokers brengen ook nog jaarlijks een percentage van uw inleg in rekening, het bewaarloon.

Om een aandeel, obligatie of beleggingsfonds te kopen, moet u een order plaatsen, wat afhankelijk van de broker tussen 0 tot 20 euro kost. Welke broker voor u het beste is, hangt af van hoeveel u belegt en hoe vaak u koopt en verkoopt.

Vergelijken kan op www.brokertarieven.nl. Vraag altijd na of uw beleggingen in een apart bewaarbedrijf worden ondergebracht: u blijft dan eigenaar als de broker failliet gaat.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen brengen hun eigen kosten mee. U betaalt een premie als u geld bijstort en opneemt, en een jaarlijkse beheervergoeding. Bij actief beheerde fondsen, waarbij de manager effecten koopt waarvan hij verwacht dat die in waarde stijgen, zijn de beheerkosten hoger dan bij indexfondsen. Die volgen de samenstelling van een beursindex, zoals de AEX-index.

Bij de meeste fondsen van Robeco, dat actief belegt, is de jaarlijkse beheervergoeding 0,68 procent. Brengt u hier 10.000 euro onder, dan betaalt u jaarlijks 68 euro aan de fondsmanager. Bij de grote Amerikaanse indexbelegger Vanguard betaalt u in dit geval 35 euro, of 0,35 procent.

Indexfondsen kopen, is altijd een goed idee. Zo kunnen beleggers goedkoop spreiden. Over actieve beleggingsfondsen: het merendeel van de fondsmanagers lukt het niet jaren achtereen de index te verslaan. De hogere beheervergoeding eet intussen wel een deel van de winst op. Beleggers lopen elk jaar weer een deel van hun rendement mis, en dat telt na tien of twintig jaar behoorlijk op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.