economie

Draghi: migratiestroom zorgt voor extra economische groei

Door Servaas van der Laan - 22 januari 2016

De aanhoudende stroom migranten naar Europa brengt op macro-niveau een economische groei met zich mee. Doordat overheden meer uit moeten geven, wordt de economie van de Europese landen gestimuleerd.

Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, vrijdag tijdens een ontmoeting met de pers in Davos.

Overheidsuitgaven

Volgens Draghi valt economisch gezien niet te ontkennen dat een stijging van de overheidsuitgaven om de migratiecrisis te lijf te gaan een stimulans zal zijn voor de groei van de economie.

Hij zei daarbij dat er natuurlijk nog meer factoren spelen en dat de blik van de econoom in deze kwesties erg beperkt is.

Uitdaging

Volgens de Italiaan vormt de migratiestroom zowel een uitdaging als een kans voor Europa. ‘Onze samenleving zal hierdoor veranderen, in welke richting het op zal gaan, dat kunnen we alleen maar raden. Het is ook nog veel te vroeg om te weten hoe lang het nog duurt totdat we deze uitdaging in een kans zullen veranderen,’ zei Draghi.

Volgens de ECB-president is het cruciaal dat iedereen ‘vastberaden’ blijft en ‘vertrouwen houdt’. ‘Want door de grootte van de uitdaging kan het vertrouwen worden ondermijnd en kan de angst gaan overheersen. Als dat gebeurt, is de uitdaging verloren.’

Beroering

Het is de tweede keer in korte tijd dat Draghi voor beroering zorgt met zijn ‘positieve’ uitspraken. Donderdag sprak hij bemoedigende woorden over het herstel in Europa. Hij zinspeelde erop dat de ECB in maart nog extra steunmaatregelen uit zal voeren.

De beurzen in Europa veerden onmiddellijk op. Graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1 procent. De AEX sloot uiteindelijk 2,7 procent hoger op 406,49 punten. Volgens Draghi is niet de migratiecrisis, maar zijn de dalende olieprijs en de problemen bij opkomende economieën de grootste bedreigingen voor de Europese economie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.