economie

Fraaie digitale uitnodigingen van Paperless Post lijken nét echt

Door Fleuriëtte van de Velde - 18 januari 2016

Veel uitnodigingen voor verjaardagen en andere feestjes worden tegenwoordig per e-mail verstuurd. Handiger en goedkoper, maar fraai oogt het meestal niet: de tekst staat hooguit in een gekleurd lettertype, en soms wordt de boel opgefleurd met een foto.

Veel digitale kaarten (e-cards) blinken evenmin uit in elegantie. Er zijn websites die wél elegante elektronische post versturen, zoals het Amerikaanse Paperless Post (paperlesspost.com). Vanaf de website kunnen fraaie digitale uitnodigingen worden verstuurd, die geduchte concurrentie vormen voor traditionele papieren uitnodigingen. Postbedrijven zullen er niet blij mee zijn.

De keuze aan kaarten bij Paperless Post is groot, maar je kunt ook je eigen kaart maken, bijvoorbeeld door een foto te uploaden. De zender kan vervolgens datum, aanvangstijd, locatie en andere details invullen.

Adres

Aardig is dat de ontvanger de kaart in een persoonlijk geadresseerde envelop, met postzegel kan ontvangen. Net echt dus. Als hij op de envelop klikt die in beeld verschijnt, schuift de digitale kaart eruit. Het adres van de feestlocatie is te zien via Google Maps. Ontvangers kunnen antwoorden via een RSVP-knop en commentaar toevoegen.

Veel kaarten zijn gratis, maar wie kiest voor enveloppen, postzegels of speciale designs, betaalt extra. Een kaart kost dan snel rond de 1,50 euro per genodigde. Maar een papieren kaart kost minstens 2,50, exclusief postzegel.

De zender kan in zijn Paperless Post-account in één blik zien wie er wel en niet komt, en wie nog niet heeft geantwoord.

Elsevier nummer 3, 23 januari 2016

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.