economie

In deze landen in Europa hebt u de meeste kans op een baan

Door Lilit Martirosova - 04 januari 2016

Een baan vinden in Europa blijkt het makkelijkst in Estland, Noorwegen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De kans op een baan in Spanje, Griekenland en Portugal is het kleinst. In Nederland zijn er vooral veel tijdelijke banen.

Dat stelt het op woensdag verschenen rapport ‘Where is the Best Country in Europe to Get a Job?’ van Glassdoor Economic Research.

In het onderzoek is gekeken naar de situatie van de arbeidsmarkt, en hoe die in zestien Europese landen is verbeterd of juist verslechterd sinds de economische crisis van 2008. In het rapport wordt opgemerkt dat Nederland niet erg hoog scoort in Europa als het gaat om de vooruitzichten op een (vaste) baan.

Tijdelijk contract

Het rapport concludeert dat tijdelijke dienstverbanden vooral in Nederland, Spanje en Portugal gebruikelijk zijn. Meer dan 20 procent van de werknemers hebben in deze landen een tijdelijk contract, opvallend hoog als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met Engeland: hier gaat het om 6 procent.

Onder jongeren in Nederland ligt het aantal contracten voor bepaalde tijd zelfs nog hoger: 60 procent van de jongeren heeft een tijdelijk contract. Nadelen van een tijdelijk contract zijn onder meer de onzekerheid en het lage loon dat de werknemers ontvangen.

Werkloosheid

De werkloosheid is vooral hoog in de landen waar de economische situatie onstabiel is. In Griekenland en Spanje zit 25 procent van de beroepsbevolking thuis zonder baan. De werkloosheid is het laagst in Noorwegen, Zwitserland en Duitsland: 5 procent, of zelfs minder. Nederland bevindt zich in de middenmoot met een werkloosheidspercentage van 7 procent.

Volgens Glassdoor hoofdeconoom Andrew Chamberlain zullen Griekenland, Spanje en Portugal ook de komende tijd worstelen met een stijging van de werkloosheid. ‘Dit komt mede door een inflexibele arbeidswetgeving die moeilijk te hervormen is, zoals de afgelopen jaren is gebleken,’ aldus Chamberlain.

De jeugdwerkloosheid neemt in een paar Europese landen verontrustende vormen aan: in Spanje en Griekenland is meer dan de helft van de jongeren werkloos, in Italië iets minder dan de helft. In Nederland valt het in vergelijking mee, hier is 13 procent van de jongeren werkloos.

Werkgelegenheidskloof

Veel Europese landen zien geen verbetering in de arbeidsmarkt sinds de financiële crisis van 2008. De ‘werkgelegenheidskloof’ in het rapport vergelijkt de huidige werkgelegenheidspercentages met de cijfers van voor de crisis. Slechts in drie landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), is de werkgelegenheid gestegen tot boven het pre-crisisniveau.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.