economie

Recordaantal bedrijven in Nederland door toename eenmanszaken

Door Thomas Borst - 02 januari 2016

Nederland telt aan het begin van het nieuwe jaar een recordaantal bedrijven. Begin 2016 zijn er in totaal bijna 1,8 miljoen bedrijven gevestigd in Nederland, dat zijn er 285.000 meer dan in 2010. Steeds meer vrouwen en 65-plussers zijn een eigen onderneming gestart.

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). De toename van bedrijven komt vooral door de vele eenmanszaken die erbij zijn gekomen. Ook het aantal parttime zzp’ers is toegenomen, zij voeren hun ondernemerschap voor maximaal vijftien uur per week uit. In Nederland zijn er begin 2016 in totaal 1.353.481 eenmanszaken geregistreerd. Volgens de Kvk ontstaan die vooral in de sectoren groene energie, ict en media.

In tegenstelling tot de eenmanszaken groeit het aantal klein-, midden- en grootbedrijven een stuk minder snel. Nederland telt in totaal 1.437 grootbedrijven, twintig meer dan een jaar terug. Een grootbedrijf heeft minimaal tweehonderdvijftig personeelsleden in dienst.

Politiek

In de Tweede Kamer wordt er wisselend gereageerd op de toename van het aantal eenmanszaken. De PvdA denkt dat het groeiende aantal zzp’ers negatief is voor de economie in Nederland. Zij zijn goedkoper dan personeelsleden met een vast contract, dus zullen bedrijven minder snel iemand in vaste dienst nemen, denkt de PvdA.

Coalitiepartner VVD staat juist positief tegenover de opkomst van de zelfstandigen. De liberalen vinden dat ze echte ondernemers zijn die zelf hun zaken opknappen zonder de overheid daarbij nodig te hebben. Volgens de VVD kunnen de zzp’ers hun eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering en ziektekosten verzekering prima zelf regelen.

Voorstel CDA

De VVD en PvdA onderhandelden ruim een halfjaar over het beleid ten aanzien van de zzp’ers, maar bereikten geen akkoord. Omdat de coalitiepartijen er samen niet uitkwamen, kwam oppositiepartij CDA in december met een nieuw voorstel.

CDA-leider Sybrand Buma wil de huidige Ziektewet hervormen zodat alle werkenden met een basisverzekering twee jaar worden doorbetaald bij ziekte. Dit geld moet uit een gezamenlijke pot komen waaruit zowel zzp’ers als mensen in loondienst worden betaald.

De werkgever hoeft op die manier alleen de eerste acht maanden het salaris van de werknemers te betalen. Als een werknemer langer ziek is, moet hij een uitkering krijgen die wordt betaald uit premies. De nieuwe wet zou moeten gelden voor zzp’ers, freelancers en mensen in loondienst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.