economie

Schandaal of niet, Duitse auto’s blijven populairst in Nederland

Door Emile Kossen - 08 januari 2016

Ondanks het schandaal rondom de dieselauto’s van Volkswagen, zijn de meeste auto’s die in 2015 verkocht werden van Duitse komaf. Voor het eerst in drie jaar steeg de algehele verkoop van nieuwe auto’s weer.

Meer dan een derde van de in 2015 aangeschafte auto’s is van een Duits merk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal verkochte Duitse auto’s nam ten opzichte van 2014 bovendien met bijna 25 procent toe.

Er is een duidelijke dominantie van een drietal landen. Als de auto’s van Duitse, Franse en Japan komaf bij elkaar worden geteld, heb je bijna driekwart van de markt in handen.

Eindelijk meer verkocht

Drie jaar lang daalde de totale verkoop van nieuwe auto’s, in 2015 kwam daar verandering in. Vooral in het laatste kwartaal werden veel auto’s verkocht: 70.000. Nog nooit waren dat er zoveel in één maand. Nieuwe belastingregels die op 1 januari 2016 ingingen spelen daarbij een rol.

De gevolgen van de Volkswagen-fraude lijken in Nederland vooralsnog niet al te groot. In september vorig jaar werd bekend dat een groot aantal Volkswagen dieselauto’s was uitgerust met bepaalde software waarmee milieutests konden worden gemanipuleerd. Ook andere automerken werden beticht van fraude.

In de Verenigde Staten presenteerde Volkswagen woensdag wel slechte resultaten. Na het uitbreken van het schandaal daalde de verkoop daar met bijna tien procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.