economie

Schäuble: extra heffing op benzine om migratiecrisis te betalen

Door Elif Isitman - 16 januari 2016

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) stelt extra belasting op benzine voor om de migratiecrisis te kunnen bekostigen. Hij overweegt de invoer van een EU-brede taks.

Dat zegt de Duitse minister zaterdag in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

Buitengrenzen

Duitsland kampt met onvoldoende financiële middelen om de vluchtelingencrisis goed het hoofd te kunnen bieden, zegt Schäuble. Hij wil daarom een extra belasting invoeren op bijvoorbeeld benzine.

Zijn voorstel geldt niet alleen voor Duitsland. Hij zou een heffing willen invoeren voor in alle 28 Europese lidstaten. Daarmee zou vooral de bescherming van de buitengrenzen moeten worden gefinancierd. ‘De buitengrenzen moeten worden beschermd, en dat mag niet mislukken door een gebrek aan geld,’ aldus Schäuble.

Elke liter

De Duitse minister vindt dat er kosten noch moeite moet worden gespaard in het afremmen van de grote toestroom aan migranten. ‘Als er onvoldoende middelen zijn in de nationale begrotingen en de Europese begroting, dan kunnen wij bijvoorbeeld een heffing op elke liter benzine opleggen,’ zegt de Duitse minister.

Volgens Schäuble is het beschermen van de Europese buitengrenzen het meest urgent. Hij zegt ook dat wanneer landen niet bereid zijn om het te betalen, er een ‘coalition of the willing’ moet worden gevormd, waar Duitsland dan in ieder geval deel van uitmaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.