economie

Schäubles eigen CDU veegt ‘migratietaks’ weer van tafel

Door Elif Isitman - 16 januari 2016

Het voorstel van de Duitse minister Wolfgang Schäuble om een ‘migratietaks’ te introduceren om de bewaking van de Europese buitengrenzen te bewaken, gaat niet door. Zijn eigen CDU-partij heeft het plan publiekelijk van tafel geveegd.

Partijgenoot en vicevoorzitter van de CDU Julia Klöckner verklaarde zaterdagmiddag dat haar partij het plan van Schäuble de kop in heeft gedrukt, schrijft Die Welt.

Propaganda

Klöckner voerde voor haar verklaring intensief overleg met onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Schäuble zelf. Al snel nadat hij zijn idee opperde, weerklonk in Europa, maar ook in Duitsland zelf, scherp protest.

De deelstaatverkiezingen die midden maart worden gehouden, zullen hierin zeker een rol hebben gespeeld voor de CDU. Een benzinebelasting zou dan slechte verkiezingspropaganda zijn.

Heffing

Schäuble zei zaterdagmiddag dat er kosten noch moeite moeten worden gespaard bij het bewaken van de Europese buitengrenzen. Eén manier om extra grensbewaking te financieren, was volgens hem het introduceren van een speciale EU-brede heffing op benzine.

‘De buitengrenzen moeten worden beschermd, en dat mag niet mislukken door een gebrek aan geld,’ aldus de Duitse minister. Schäuble heeft al vaker zorgen geuit over de grote toestroom van migranten naar de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.