economie

Spanning bij Xenos: personeel krijgt morgen ‘mededeling’

Door Servaas van der Laan - 19 januari 2016

Filiaalmanagers van de Xenos worden morgen ontboden op diverse locaties in het land. Personeel krijgt morgenavond ‘een mededeling’ te horen.

Dat melden bronnen van binnen het concern aan elsevier.nl.

Blokker Holding, waar Xenos sinds 1989 onderdeel van is, bevestigt dat het personeel morgenavond een mededeling zal krijgen. ‘Uiteraard ga ik niet nu al zeggen wat die mededeling precies inhoudt,’ zegt een woordvoerder. Het betreft in ieder geval geen faillissement, onderstreept Blokker Holding. Morgen zal er na de bijeenkomst met het personeel rond 18.30 uur een persbericht worden verstuurd.

Vakbond FNV zegt niet te weten wat er aan de hand is. ‘Wij zijn hierover niet vooraf geïnformeerd,’ zegt een woordvoerder van de vakbond. ‘Als zo’n bericht naar buiten komt, betekent dat meestal niet veel goeds,’ zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijder.

Angstcultuur

Er spelen al langer spanningen binnen de Brabantse winkelketen. De situatie wordt door sommige personeelsleden omschreven als ‘bizar’. Personeel dat zich ziek meldt, moet gewoon naar het werk komen en wie toch thuisblijft, levert vrije dagen in. Ook zouden werknemers zonder overleg ‘uitgeleend’ worden aan andere vestigingen en zouden er memo’s rondgestuurd worden waarin staat dat werknemers die niet ‘flexibel genoeg’ zijn, maar ander werk moeten gaan zoeken.

‘Het resultaat mag er wezen, gedemotiveerd personeel en een angstcultuur waar je U tegen zegt,’ klaagt een personeelslid op anonieme basis tegenover elsevier.nl.

Individueel geval

De verhalen over personeelsleden die zich niet ziek mogen melden, zijn volgens de woordvoerder ‘niet waar’. ‘We hebben ons te houden aan alle CAO-regels en aan fatsoenlijk werkgeversschap dus dit lijkt me niet aan de orde.’

‘Als dit in een individueel geval is voorgekomen, is dit iets wat moet worden besproken met een manager.’ Verder zegt Blokker Holding niet in te willen gaan op ‘individuele gevallen’.

Stille reorganisatie

Vakbond FNV vermoedde eerder al dat er bij Xenos een ‘stille reorganisatie’ aan de gang is. Volgens de vakbond worden personeelsleden onder druk gezet om een ontslagverklaring te ondertekenen. ‘Misschien is dat de manier van werken in een bananenrepubliek, maar niet in Nederland,’ zei FNV-bestuurder Ron Peters vorig jaar. Gesprekken tussen de vakbond en het concern over een eventuele reorganisatie hadden tot nu toe geen resultaat.

Net als andere oer-Hollandse retailconcerns heeft ook Blokker al jaren last van veranderingen op de retailmarkt. De operationele winst van het concern halveerde vorig jaar naar 65,3 miljoen euro van 139,5 miljoen in 2013. De netto-omzet daalde met 1,1 procent naar 2,098 miljard euro.

Februari vorig jaar werd al een grote reorganisatie uitgevoerd bij de Blokker-winkels waarbij 440 banen verloren gingen. De problemen zitten hem bij het concern vooral in de sector Huishoud en in mindere mate bij de sector Wonen.

Prijsvechters

Gek genoeg groeide de Xenos-formule het afgelopen jaar in Duitsland hard. Hier steeg de omzet met 20 procent. Ook de discount-formule Big Bazar is succesvol.

De Blokker Holding ontwikkelde deze formule om de concurrentie aan te gaan met prijsvechters als Action en Op=Op Voordeelshop. Ook winkelketens als Primark, Aldi en Lidl scoren goed omdat consumenten hier precies weten wat ze krijgen voor hun geld. De veel minder uitgesproken Blokker-formule sneeuwde zo de afgelopen jaren onder.

Xenos heeft ongeveer 250 winkels, waarvan een kleine tweehonderd in Nederland en de rest in Duitsland. Bij de keten werken ongeveer 3500 mensen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.