economie

Een kleine innovatie die de weg voor de toekomst effent

Door Michiel Dijkstra - 24 februari 2016

Volvo en Seat brengen binnenkort auto’s uit die je met de smartphone kunt openen.

Goed, Volvo kwam als eerste met het nieuws, maar Seat was maar enkele dagen later. Beide autofabrikanten maakten eind februari bekend auto’s te gaan maken die je kunt openen met je smartphone. Het is op zich een kleine innovatie, maar effent wel de weg voor de toekomst van de auto.

Want wat kun je ermee? De auto openen natuurlijk, met gebruik van een speciale app. Daarmee wordt het ook mogelijk anderen tijdelijke sleutels te geven. Bij Seat is het zelfs mogelijk om bij zo’n virtuele sleutel speciale voorwaarden op te stellen, bijvoorbeeld dat hij de auto alleen op een bepaalde dag kan openen. Of dat de topsnelheid is begrensd, voor wie zijn sedan uitleent aan het neefje met Formule 1-aspiraties.

Reserveren

De smartphone vervangt dus de sleutel, de auto vervangt in de plannen van de automakers weer deels de smartphone. Zo werkt Seat aan een technologie waarin een automobilist terwijl hij een stad inrijdt, al een plek kan reserveren in een parkeergarage.

Bij de parkeergarage opent de slagboom automatisch: de computer herkent het nummerbord van de auto waarin de reservering werd gemaakt. Betaling geschiedt achteraf. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat alle parkeer­garages daarvoor klaar zijn.

Wat nu al wel speelt: hoe veilig is het? Seat noch Volvo heeft aangegeven hoe de ontgrendeling technisch in haar werk gaat. Dit is ongelooflijk belangrijk: de apps van automakers zullen net zo veilig moeten zijn als die van banken. Anders is uw auto straks verdwenen. Wie het allemaal niet vertrouwt, kan bij Volvo nog een ouderwetse sleutel krijgen.

Elsevier nummer 9, 2 maart 2016

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.