economie

Fransen: ‘Interne grenscontroles kosten de EU 110 miljard euro’

Door Thomas Borst - 03 februari 2016

Als de Europese landen binnen de Schengenzone grenscontroles gaan doorvoeren en zo een einde maken aan het vrije verkeer, kost dat de Europese Unie 110 miljard euro in tien jaar. Dat heeft France Stratégie, de officiële denktank van de Franse regering, berekend.

Het vrije verkeer binnen de Schengenzone is de afgelopen maanden flink onder druk komen te staan, omdat verschillende landen grenscontroles doorvoerden om de migratiestroom in te dammen. De interne grenscontroles zorgen voor vertragingen die problematisch waren voor de transportsector.

Onder meer Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk voelden zich genoodzaakt de controles aan de grens te intensiveren. Door de enorme instroom van asielzoekers, keurde de Europese Unie de controles niet af. Als de aantallen afnemen, moeten de grenscontroles echter weer worden opgeschort.

Economische gevolgen

Het ziet er niet naar uit dat de aantallen migranten die naar Europa komen dit jaar zullen afnemen. Als het Schengen-verdrag definitief sneuvelt, zou dat flinke gevolgen hebben voor de economie, waarschuwen de Fransen. De afname van grensoverschrijdende handel en toerisme en de stijging van het aantal langdurige files zullen de economische groei afremmen.

‘Op de lange termijn zou de invoering van permanente grenscontroles gelijk staan aan een belasting van 3 procent op handel tussen landen in de Schengenzone, wat tot een structurele afname van 10 tot 20 procent in de handel zou leiden,’ schreef een van de onderzoekers volgens persbureau Reuters.

Griekenland

Het Schengen-verdrag maakt vrij reizen door EU-landen mogelijk, op voorwaarde dat de Europese buitengrenzen worden beschermd. Omdat Griekenland de zuidoostelijke grenzen weigert te bewaken, dreigde het land uit de Schengenzone te worden gezet. In een EU-rapport werd vernietigend uitgehaald naar de wijze waarop Griekenland omgaat met de migratiestroom.

De Griekse EU-commissaris Dimitris Avramopoulus zei dat de situatie in het land moet verbeteren ‘om Schengen weer normaal, zonder interne grenscontroles, te laten functioneren’. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker gaf woensdag aan dat de Grieken niet uit Schengen worden gezet, maar dat zij de aanbevelingen van de Unie wel moeten opvolgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.