economie

G20: ‘Brexit vormt serieuze bedreiging voor wereldeconomie’

Door Thomas Borst - 27 februari 2016

Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, een zogeheten Brexit, zou desastreuze hebben gevolgen voor de wereldeconomie. De ministers van de Financiën van de G20 waarschuwen voor ‘een shock’. Die waarschuwing op de laatste dag van een tweedaagse conferentie in de Chinese havenstad Shanghai.

Dat meldt BBC. De ministers hebben op de kwestie uitvoerig gesproken over een een Unie zonder de Britten. Zij beschouwen een Brits vertrek uit de EU als een serieuze bedreiging voor de wereldeconomie. De Britse minister George Osborne van Financiën noemt de Brexit een ‘doodserieuze kwestie’, zo zei hij op de conferentie.

De G20 is een forum bestaande uit de economisch sterkste landen dat de financiële situatie in de wereld bespreekt. De leden hiervan beslaan meer dan driekwart van de wereldhandel en 85 procent van het bruto wereldproduct.

Johnson

De Britse premier David Cameron voert de komende weken campagne om de Britse bevolking voor de EU te laten stemmen. Op 23 juni geeft een referendum onder de burgers de doorslag voor het Britse lidmaatschap. Cameron heeft daarbij steun van de meerderheid van de Britse regering.

De Britse premier krijgt in zijn campagne concurrentie van de Londense burgemeester Boris Johnson. ‘Ik wil niet tegen David Cameron ingaan, maar het EU-project loopt gevaar om de democratische controle te verliezen,’ verklaarde Johnson nadat hij bekendmaakte campagne te voeren voor een Brexit. Vlak na die aankondiging steeg de steun voor een vertrek van 29 naar 33 procent in de peilingen.

Akkoord

Cameron heeft de afgelopen maanden onderhandeld met de EU over een aantal hervormingen. Vorige week sloot de Unie een akkoord met de Britse regering: lidstaten krijgen meer mogelijkheden om Europese wetsvoorstellen te veranderen of te blokkeren, door middel van een zogenoemde rode kaart.

Ook kreeg Cameron voor elkaar dat hij een ‘noodremsysteem‘ kan activeren, daarmee mag het land sociale uitkeringen gedeeltelijk ontzeggen voor immigranten uit andere EU-landen in de eerste vier jaar nadat zij gaan werken. Daarnaast ging de EU akkoord met de eis dat eurolanden rekening zullen houden met de gevolgen van een beslissing op landen die de euro niet hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.