economie

Hypotheek afsluiten is nu zo makkelijk dat u het zelf kunt

Door Nic Vrieselaar - 25 februari 2016

Wie voor het eerst een huis koopt, kan eenvoudig zelf een hypotheek afsluiten. Dat scheelt veel geld.

Voor starters op de huizenmarkt is het afsluiten van een hypotheek geen ingewikkelde rekensom meer. Zij hebben immers nog maar weinig te kiezen: om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, kunnen zij slechts een lineaire of annuïtaire hypotheek nemen. Die laatste begint met lagere maandlasten en wordt daarom het meest gekozen.

Mede daardoor kiezen meer mensen ervoor om de lening voor hun huis zelf aan te vragen, zonder adviseur. Dat kan via sites als hypotheek24.nl en banken als ABN AMRO. Dat is vaak wel 1.000 euro goed­koper dan afsluiten mét een adviseur.

Zo kost direct afsluiten bij Lloyds Bank 310 euro, bij ABN AMRO 600 euro. Dan kunt u wel alleen kiezen voor de hypotheken en rentes van die banken. Bij hypotheek24.nl betaalt u 650 euro, executiononlyhypotheek.com rekent 795 euro.H U kunt dan kiezen tussen diverse aanbieders.

Rekenwerk

Als u zelf afsluit, is het verstandig om bijvoorbeeld het verschil te weten tussen een korte en lange rentevaste periode. Banken en bemiddelaars stellen u daarom een aantal meerkeuzevragen. Dat is de zogeheten kennis- en ervaringstoets, een eis van toezichthouder AFM. De uitslag ervan is niet bindend, maar geeft wel een idee van uw hypotheekkennis. Scoort u belabberd, dan is het verstandig toch de hulp in te roepen van een adviseur. Dat geldt ook voor mensen die al een hypotheek hebben, maar die willen oversluiten naar een andere bank of gaan scheiden. Dat zijn complexere kwesties en vergt dus meer rekenwerk.

Wie wel goed scoort op de vragen en zonder adviseur verder wil, moet ook goed weten hoe hij er financieel voorstaat. Zet dus uw inkomen en vermogen op een rij, en houd rekening met (studie)schulden. Met die gegevens kunt u online ook eenvoudig berekenen hoeveel u kunt lenen. Dan weet u direct of het huis dat u op het oog heeft, bereikbaar is of toch te duur.

Zodra u alles hebt ingevuld, krijgt u bij bemiddelaars een overzicht te zien van de rentetarieven van alle aanbieders waarmee zij werken. Dan is het alleen nog maar kiezen voor de goedkoopste.

Elsevier nummer 9, 2 maart 2016

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.