economie

‘Kamer subsidieert opinieplatform over Rusland en Oekraïne’

Door Thomas Borst - 16 februari 2016

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheid om een subsidie van 294.000 euro te geven aan een digitaal platform over Oekraïne en Rusland. De website, ‘Raam op Rusland’, wordt geleid door drie (voormalig) journalisten.

Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. De SP stelt Kamervragen over de subsidie, die bestemd is voor de journalisten Hubert Smeets (NRC Handelsblad), Laura Starink (ex-NRC Handelsblad) en Hella Rottenberg, voormalig correspondent in Rusland voor de Volkskrant.

Zij geven leiding aan het platform ‘Raam op Rusland‘ dat op 7 maart gelanceerd wordt – een maand voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. ‘Vanuit het ministerie is de intentie positief; het formele besluit zal binnenkort volgen,’ zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen De Telegraaf. De subsidie wordt waarschijnlijk over drie jaar uitgesmeerd.

Belangenverstrengeling

De journalisten zeggen dat er geen sprake is van belangenverstrengeling bij het gesubsidieerde project. ‘Het is geen journalistiek project; het is een podium voor kennis, analyse en debat,’ zegt Smeets over ‘Raam op Rusland‘.

‘Raam op Rusland wil een debat organiseren tussen Oost en West. Wij bieden een platform aan politici wetenschappers, experts en zakenlui die zich zorgen maken over de toekomst,’ is de eigen beschrijving van het project.

Op 7 maart zal de eerste discussie plaatshebben waarbij het referendum over het associatieverdrag centraal staat. Ook toont het platform de film ‘Het Oekraïense perspectief‘, waarin Oekraïense hervormers onder meer uitleggen waarom Oekraïne openstaat voor de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.