economie

Kost een schrikkeldag de Nederlander extra geld?

Door Lilit Martirosova - 29 februari 2016

Het is weer schrikkeldag deze maandag en dat betekent dat we een dag extra hebben dit jaar. Maar geven we op zo’n extra dag alleen maar geld uit of levert het ook wat op?

Volgens berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft een gemiddeld gezin op deze extra dag 60 euro uit aan onder meer eten, drinken, gas, water en licht. Maar de schrikkeldag levert ons volgens de berekeningen ook voordelen op.

Gratis

Zo zou je volgens het Nibud een gratis dagje kunnen sporten met sportschoolabonnement, een dag extra tv kunnen kijken of internetten en ben je een dag gratis verzekerd, ter waarde van in totaal 47 euro. Als je dit aftrekt van de uitgaven kost een schrikkeldag volgens het Nibud een gemiddeld gezin 13 euro en een alleenstaande 3 euro.

Volgens de berekeningen zien werknemers in loondienst er qua inkomsten ook niks van terug: hun inkomen is namelijk per maand. Voor freelancers en zelfstandig ondernemers kan deze dag wel voor extra inkomsten zorgen aangezien zij op uurbasis werken.

Onzin

Volgens Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro, valt het allemaal wel mee. ‘De maand februari is toch al kort, dus de schade van een dagje extra lasten is te overzien.’ Ook is het volgens Bokeloh voor mensen in loondienst misschien zuur dat zij een extra dag moeten werken, maar is dat over vier jaar bij een volgende schrikkeldag misschien wel minder vaak het geval ‘omdat er meer zzp’ers bij komen en steeds meer mensen met tijdelijke contracten werken’.

Econoom Mathijs Bouman noemt de berekeningen van Nibud in een column op zijn website onzin. Werknemers krijgen volgens hem drie jaar iets te veel en dan in het schrikkeljaar iets te weinig. Bovendien benadrukt hij dat het aantal werkdagen per jaar fluctueert, met of zonder schrikkeljaren. In het ene jaar is er namelijk een zaterdag of zondag meer dan in het andere jaar.

Schrikkeldag

Schrikkeldag komt één keer in de vier jaar voor en is ooit bedacht omdat een jaar niet exact 365 dagen telt. De tijd die de aarde nodig heeft om een keer rond de zon te draaien is 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1875 seconden.

Dat levert op lange termijn een probleem op als we geen schrikkeldag ‘houden’: na vier jaar lopen we namelijk een dag voor en zouden de seizoenen gaan schuiven ten opzichte van het kalenderjaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.