economie

Ook Perry Sport en Aktiesport leggen het loodje

Door Tom Reijner - 23 februari 2016

Het moederbedrijf van de Nederlandse sportwinkelketens Perry Sport en Aktiesport is failliet verklaard. Het faillissement komt niet als een verrassing: eerder had het bedrijf Unlimited Sports Group al uitstel van betaling aangevraagd en verleend gekregen.

De woordvoerder namens de door de rechter aangestelde curator komt woensdag met een toelichting. Omroep West had eerder bericht over het faillissement van Unlimited Sports Group (USG) op basis van een brief die het personeel van de winkelketens heeft ontvangen.

Curator

Aktiesport telt ruim honderdtachtig winkels in Nederland, Perry Sport meer dan zeventig. USG omvat ook het Belgische Primo, met zo’n vijfentwintig filialen, en winkelformule Time Out.

Alles bij elkaar werken er bij USG volgens de eigen website ruim 2.500 mensen. De eigen sportzaken van USG blijven nog zeker zes weken open, werd eerder op dinsdag al bekend. Ook de webwinkels zijn nog steeds in bedrijf, terwijl de curator op zoek is naar mogelijke kopers die verder willen met de ketens.

Acute problemen

De acute problemen bij het retailbedrijf hangen samen met de recente faillissementen van V&D en schoenengigant Macintosh. Er is sprake van een kettingreactie: USG had veel zogeheten ‘shop-in-shops’ in de warenhuizen van V&D – de keten die vorige week geen doorstart kon maken – en de schoenenzaken van Scapino.

Die moesten onlangs noodgedwongen sluiten, waardoor een deel van de omzet wegviel. Het faillissement komt volgens CNV-bestuurder Martijn den Heijer dan ook niet als een donderslag bij heldere hemel. ‘Het is te hopen een partij wordt gevonden die een doorstart aandurft’,’ zei hij in een reactie.’ Dan kan een deel van de werkgelegenheid behouden blijven.’

Het eerste filiaal van Perry Sport werd in 1866 onder de naam Perry&Co geopend op de Amsterdamse Kalverstraat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.