economie

Problemen in Griekenland: houden ze beloftes uit reddingsplan?

Door Emile Kossen - 11 februari 2016

Zes maanden na het overeenkomen van een derde steunpakket aan Griekenland, groeien de zorgen dat de Grieken zich niet aan hun beloftes houden. Er zijn amper bezuinigingen doorgevoerd, financiële gegevens worden niet gedeeld met de schuldeisers, en er doemt ook nog een regeringscrisis op.

In augustus 2015 werd afgesproken dat de noodsteun aan Griekenland kan oplopen tot 86 miljard euro. In ruil daarvoor beloofde Athene met een reeks bezuinigingen en hervormingen te komen. Het geld moet in drie keer worden overgemaakt, maar alleen als de Grieken weten aan te tonen vooruitgang te boeken.

De eerste evaluatie van de Griekse economie had eigenlijk in de herfst van 2015 al klaar moeten zijn. Toen vertegenwoordigers van Eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgelopen week opnieuw een poging wilden doen, waren de cijfers nog niet beschikbaar gemaakt, aldus de nieuwssite Politico. De schuldeisers noemen het doorzichtige pogingen om het proces te rekken.

Weerstand

De Grieken zouden zo druk willen zetten op het IMF om de extra strenge bezuinigingseisen die het stelt, te heroverwegen. Griekse functionarissen ontkennen de evaluatie opzettelijk te vertragen, en zeggen dat landen als Duitsland onmogelijke eisen aan Griekenland stellen.

Van de beloofde hervormingen is nog weinig terechtgekomen. De Grieken zouden de hoge pensioenkosten aanpakken, maar tot dusver wilde Syriza, de partij van Alexis Tsipras, alleen de pensioenpremies voor werkenden verhogen. Bezuinigingen op de pensioenen liggen politiek gezien gevoelig, zoals een reeks landelijke stakingen afgelopen week opnieuw aantoonde.

De meerderheid van Syriza is flinterdun en een zoektocht naar nieuwe coalitiepartners is op niets uitgelopen. Volgens Griekse media is er een serieuze kans dat de regering van Tsipras in de komende maanden valt.

Geld benodigd

Veel tijd voor gesteggel is er eigenlijk niet, vindt de Griekse minister van Financiën Efklidis Tsakolotos. ‘Als de evaluatie er in mei of juni pas is, hebben we grote problemen,’ zei hij in het Griekse parlement. Griekenland heeft de volgende uitbetalingen van het derde steunpakket nodig om eerder afgesloten leningen terug te betalen.

De migratiecrisis, waar Griekenland een grote rol in speelt, zou nog een uitweg kunnen betekenen voor Tsipras. Achter de schermen zeggen diplomaten dat de regels verbonden aan het steunpakket wat kunnen worden versoepeld, in ruil voor een belofte van de Grieken om meer migranten tegen te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.