economie

SPD en CDU bakkeleien over migratie en strenge Schäuble

Door Tom Reijner - 28 februari 2016

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble houdt de hand op de knip. De oplopende kosten van de migrantenstroom zijn geen reden om voor een begrotingstekort, vindt hij. Maar dat is tegen de zin van de sociaaldemocratische coalitiepartner, de SPD.

Schäuble wil de periode tot en met 2020 doorkomen zonder nieuwe schulden, blijkt uit documenten van zijn ministerie, schrijft Der Spiegel.

Besparingskoers

Het gat in de staatsfinanciën dat dreigt te ontstaan door de migrantencrisis – de Duitsers registreerden vorig jaar meer dan een miljoen migranten –  verwacht hij met hogere belastinginkomsten en bezuinigingen te kunnen compenseren.

De belastingen gaan daarbij niet omhoog. De inkomsten moeten toenemen dankzij de verwachte economische groei. De weerstand tegen een nieuw overheidstekort van de CDU-minister gaat in tegen de opvattingen van coalitiegenoot SPD. Die wil de stringente besparingskoers laten varen.

Zwakkeren

Eerder op zondag had de minister-president van deelstaat Nedersaksen, de SPD’er Stephan Weil, tegen de Süddeutsche Zeitung gezegd dat Schäuble ‘klaarblijkelijk niet meer begrijpt waar het allemaal om draait’.

De ‘integratie van al die vluchtelingen is een nationale uitdaging die veel geld gaat kosten’. Volgens deze premier mogen we niet ‘toch niet de indruk laten ontstaan dat de zwakkeren in de samenleving voor de kosten opdraaien’. Laten we de gewone Duitser niet van ons vervreemden, zei hij. Ook Weils partijgenoot Heiko Maas, Duits minister van Justitie, is kritisch, en wil meer uitgeven. ‘Wat is nu eigenlijk belangrijker. De mensen in het land, of een begrotingsevenwicht?’

Pakket

De migratiestroom leidde de afgelopen tijd al vaker tot spanningen in de coalitie. Tussen CDU – de partij van Angela Merkel – en de Beierse zusterpartij CSU enerzijds, maar ook tussen deze Merkels partijgenoten en de sociaaldemocraten onder leiding van vicekanselier Sigmar Gabriel.

Laatstgenoemde had voor het weekeinde al gepleit voor meer uitgaven voor ‘behoeftige Duitsers’, een ‘nieuw solidariteitspakket voor onze eigen bevolking’. Vandaag had Gabriel het over meer geld voor integratie: als zo’n pakket er niet komt, dan kunnen we ook niet instemmen van de begroting. Dat is een harde eis, aldus de SPD-vicekanselier in Bild am Sonntag.

Het gaat hier bijvoorbeeld om het bouwen van scholen, het aanstellen van leraren enzovoort. Dat kan allemaal best, zegt Gabriel, want met de huidige economische groei is er genoeg geld voorhanden. Het schampere commentaar dat Schäuble daarop gaf – ‘wat barmhartig’ – deed de gemoederen verder oplopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.