economie

Van icoon tot overbodige formule: het onomkeerbare verval van V&D

Door Emile Kossen - 17 februari 2016

Na 129 jaar houdt warenhuis V&D op te bestaan. Het grootste faillissement ooit in de Nederlandse detailhandel kwam niet onverwachts.

Ondernemer Roland Kahn probeerde het bedrijf de afgelopen weken te redden, maar het bleek te laat. Zijn plan om zo’n 40 winkels over te nemen, werd niet geaccepteerd door vastgoedeigenaren en de bank, waardoor V&D per direct ophoudt te bestaan. Ook de La Place-restaurants binnen V&D-vestigingen zullen niet meer opengaan.

Door de val van V&D komen 8.000 mensen op straat te staan en kunnen leveranciers fluiten naar de openstaande rekening van 53 miljoen euro: het is het grootste faillissement in de geschiedenis van de Nederlandse detailhandel. Een dramatisch slotakkoord, noemt vakbond FNV het.

Winkelicoon

In 1887 openden Anton Dreesmann en Willem Vroom hun eerste zaak in Amsterdam. In 1912 verbonden ze hun naam aan het eerste moderne warenhuis in Nederland in de Kalverstraat. Na het succes wordt V&D overal in het land een icoon in de winkelstraat, met een breed assortiment producten en een scherpe prijs.

Het familiebedrijf groeit snel en wordt in de jaren 70 zelfs een conglomeraat, als eigenaar van van en juwelier (Siebel) elektronicawinkels (Dixons, Kijkshop) supermarkten (Edah, Konmar), uitzendbureaus (Dactylo) en zelfs een bank (Staal Bankiers). Na het honderdjarig-bestaan in 1987 keldert de winst van het moederbedrijf Vendex en begint het afstoten van veel winkels, waardoor het zich meer gaat concentreren op V&D.

Geen meerwaarde

De laatste jaren ging het onder investeringsmaatschappij Sun Capital snel bergafwaarts met de winkelketen. Sinds 2010 maakte het bedrijf geen winst meer. In 2014 bedraagt het verlies zelfs bijna 50 miljoen euro. Consumenten weten de winkel steeds minder te vinden, deels omdat klanten zeggen dat de winkelformule V&D weinig meerwaarde heeft in de Nederlandse markt.

Wat volgden waren vele bezuinigingsrondes, een saneringsplan en een reddingsakkoord met banken en verhuurders; het was allemaal niet genoeg. Eind 2015 besloot eigenaar Sun Capital, dat 225 miljoen euro in V&D investeerde, de stekker eruit te trekken. Nu ook een doorstart definitief van de baan is, betekent het echt het einde van Vroom en Dreesmann.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.