economie

Zo voorkomt u nekklachten als gevolg van tablet-gebruik

Door Laurens Bluekens - 24 februari 2016

Na de muisarm en de sms-duim rukt nu de tabletnek op. Hoe u die voorkomt.

In steeds meer huizen hoort een tablet – vaak zijn het er meer – tot het meubilair: het wordt elke dag gebruikt. Bij zulk intensief gebruik stijgt ook het risico op fysieke klachten. Vooral de nek moet het ontgelden en kan erg pijnlijk worden.

Het probleem is dat tabletgebruikers hun hoofd voorover knikken als ze met het apparaat werken. Maar het hoofd is zo zwaar – gemiddeld rond de 6 kilo – dat de spieren in de nek door die knik overbelast kunnen raken. Daar komt nog bij dat mensen vaak in elkaar gezakt voor hun tablet zitten.

‘Er komen evident meer klachten,’ zegt Marlous Kelderman-de Haan van Arnhem Noord Fysiotherapie. ‘Het duurt altijd even voordat er overbelastingsklachten ontstaan, maar het is nu al jarenlang zo dat mensen meerdere uren per dag achter tablets en andere mobiele apparaten zitten.’

Kussentje

Kinderen die zijn opgegroeid met mobiele apparaten lopen een extra risico. Zij kunnen niet alleen met klachten te maken krijgen, soms ook met een vergroeiing van hun nek of wervelkolom. ‘Het menselijk lichaam is net een bonsaiboompje, het groeit in de richting waarin het wordt neergezet.’

Nekklachten door het gebruik van een tablet kunnen volgens Kelderman-de Haan worden voorkomen door de tablet niet te lang achter elkaar te gebruiken en geregeld een pauze te nemen, door het hoofd zo veel mogelijk rechtop te houden, geregeld van houding te veranderen en de tablet wat hoger en rechtop neer te zetten, bijvoorbeeld met behulp van een kussentje.

De sleutel tot de oplossing is dat gebruikers recht op hun tablet kijken, zonder hun hoofd al te zeer voorover te kantelen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld speciale tabletbrillen bedacht. Haaks op de bovenkant van het montuur zijn spiegeltjes aangebracht, waardoor gebruikers recht naar beneden kunnen kijken zonder dat ze hun hoofd voorover hoeven te knikken.

Elsevier nummer 9, 2 maart 2016

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.