economie

Zweedse regering: duizenden overheidsbanen voor migranten

Door Emile Kossen - 07 februari 2016

Zweden heeft grote problemen met de opvang van de 160.000 asielzoekers die in 2015 het land binnenkwamen. Om de migranten zo snel mogelijk te integreren in de samenleving, wil de Zweedse regering duizenden laagbetaalde overheidsbanen voor ze creëren.

‘We zien al een aantal mooie initiatieven in de private sector, maar het is belangrijk dat de publieke sector ook zijn verantwoordelijkheid neemt,’ zei minister van Publieke Zaken Ardalan Shekarabi zondag op Zweedse radio.

Volgens het Zweedse bureau voor de statistiek is na een verblijf van zeven jaar bijna de helft van de vluchtelingen nog werkloos. Veel van hen zouden wel willen werken, maar hebben moeite met de Zweedse regels rondom een werkvergunning. Ze lopen dan, als ze bijvoorbeeld niet vaak genoeg solliciteren, het risico een deel van hun uitkering kwijt te raken.

Laagbetaald

Om meer asielzoekers aan het werk te krijgen en ze zo te helpen integreren, heeft de Zweedse ministerraad besloten alle lokale overheden te verplichten om de komende drie jaar minstens 1.000 tijdelijke arbeidsplaatsen te creëren voor migranten. Dat moeten een soort stages worden met een lage maandelijkse vergoeding. Alleen de Zweedse veiligheidsdienst hoeft niet mee te werken.

‘Een fundamenteel onderdeel van het Zweedse model is dat iedereen werkt,’ zei premier Stefan Löfven over het voorstel. Critici van de plannen zeggen dat veel van de plekken kennis van de Zweedse taal en een universitair diploma vereisen. 40 procent van de asielzoekers die Zweden vorig jaar ontving, heeft alleen basisschoolonderwijs genoten.

Boerderijen

In december meldde de Zweedse krant Dagens Nyheter al dat de Zweedse overheid ook van plan is om een paar duizend asielzoekers onbetaald te laten werken op boerderijen. In ruil voor het werk krijgen ze wel onderdak.

Zweden ontving 160.000 asielzoekers in 2015, per capita het meeste in de hele EU. De druk op het land werd zo groot dat er geen enkele opvangplek meer was voor nieuwe asielzoekers. Afgelopen maand heeft Zweden allerlei stappen genomen om migratie minder aantrekkelijk te maken, onder meer door het verscherpen van grenscontroles.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.