economie

Druk, druk, druk: waarom vrouwen vaker voor deeltijdwerk kiezen

Door Emile Kossen - 08 maart 2016

Nederlandse vrouwen hebben ongeveer evenveel vrije uren als mannen, maar voelen zich in hun vrije tijd veel vaker opgejaagd. Het zou een belangrijke reden zijn waarom veel vrouwen in deeltijd blijven werken.

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat dinsdag is gepubliceerd. Bijna 1.200 Nederlanders gaven een week lang elke tien minuten aan wat ze aan het doen waren, en hoe ze zich daarbij voelden.

Verschillende belevingen

Mannen doen meer aan betaalde arbeid, gemiddeld 38 uur per week. Nederlandse vrouwen zijn steeds hoger opgeleid en werken weliswaar langer dan vroeger, maar nog altijd werkt driekwart parttime, gemiddeld 26 uur per week. Vrouwen doen wel meer in het huishouden en aan wat het SCP ‘emotiewerk’ noemt.

Uiteindelijk hebben vrouwen iets meer vrije tijd dan mannen, maar volgens de onderzoekers genieten vrouwen er veel minder van. ‘Ze worden steeds onderbroken. Kinderen hebben van alles nodig tussendoor bijvoorbeeld, of er moeten even wat huishoudelijke klusjes gedaan worden,’ zegt Wil Portegijs van het SCP.

Meer werken

Het verklaart waarom veel vrouwen in het onderzoek aangaven zich constant druk te voelen. Ook als de kinderen ouder worden, blijkt dat vrouwen gemiddeld niet meer uur gaan werken. Volgens het SCP moet de kwaliteit van de vrije tijd omhoog, voor dat gebeurt.

Veel jonge vaders zeggen dat ze best wat een aantal uur minder zouden willen werken, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet. Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA), noemt die uitkomst ‘de sleutel tot een oplossing’. ‘Je bent pas een vent als je daarover durft te praten op je werk.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.