economie

Karin de Groot: ‘Als ik gesetteld raak, word ik altijd onrustig’

Door Gerry van der List - 11 mei 2016

Als zendermanager van Net 5 ging het niet naar wens. Maar nu leidt Karin de Groot (46) energiek productiemaatschappij IDTV. Van de Britse eigenaar heeft ze gelukkig geen last.

Het leiden van een productiemaatschappij vergt velerlei vaardigheden. Karin de Groot herinnert zich nog dat ze in bed lag en een telefoontje kreeg met de sombere mededeling dat alle waterleidingen op kantoor waren gesprongen. ‘O ja, dacht ik. Daar ga ik ook over. Ik ben er maar meteen naartoe gegaan. Mijn man zei: “Neem je wel een dweil mee?”’

Dat kantoor is van IDTV, waarvan De Groot zich sinds 2012 CEO mag noemen. Het in 1977 door Harry de Winter opgerichte bedrijf is bekend door populaire tv-programma’s als Wie is de Mol? en De Rijdende Rechter. Maar het produceert ook documentaires, dramaseries en bedrijfsfilms, houdt zich bezig met campagnes en serious gaming en organiseert evenementen.

Wie Is Karin de Groot?Geboren in 1969 in Boerdonk. Studeerde aan de Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Werkte bij Endemol (1992-2005) en was zendermanager van Net 5 (2005-2010). De Groot trad in 2011 als producent in dienst bij IDTV, waarvan ze een jaar later directeur werd. Woont met man, drie kinderen en twee katten in Amsterdam.Nederland Amsterdam 04-05-2016 Karin de Groot CEO IDTV Foto www.marcobakker.com

Zoals de Koningsvaart op het IJ bij de troonsbestijging van Willem-Alexander. ‘Toen kreeg ik ook een onverwacht telefoontje, terwijl ik met mijn oudste zoon in een skilift stond tijdens de wintersport. Of IDTV wilde meedoen met een pitch. Ik heb ­razendsnel mijn koffers gepakt. We hebben de route gevaren, een plan gemaakt en de opdracht binnengesleept. Binnen zeven ­weken klaarden we de klus. Na afloop kreeg ik een brief van het koningshuis en een ­koninklijke onderscheiding. Een mooie ­medaille. Heel sympathiek.’

Dedain
Al vroeg had De Groot belangstelling voor televisie. Op de school voor de journalistiek in Tilburg liep ze stage bij De 5 Uur show, het dagelijkse praatprogramma van RTL met Viola Holt en Catherine Keyl. Tot ergernis van de autoriteiten op de onderwijsinstelling. ‘Mijn stagebegeleider zei dat hij De 5 Uur show gelukkig nog nooit had gezien. Ik heb later ook nooit meer iets uit Tilburg gehoord. Ze hebben me daar uit hun geheugen geschrapt, geloof ik. Dat dedain doet me niks. Ik ben een vrije vogel. Ik wil me niet aanpassen aan de grootste gemene deler.’

De Groot bleef hangen bij Catherine en Viola en klom daarna op bij Endemol. Veertien jaar werkte ze bij het mediabedrijf, in een tijd dat praktisch alles mogelijk leek. Totdat ze het aanbod kreeg zendermanager van Net 5 te worden. Het werd een boeiende periode met ongelukkig einde. In 2010 werd ze ontslagen. ‘Ze wilden de zender platter maken om een grotere doelgroep te bereiken. Ik weigerde daaraan mee te werken. Nee, het is daarna zeker niet beter gegaan met Net 5. Interessant, hè? Maar ik moet ook de hand in eigen boezem steken. Ik heb geen hit als Expeditie Robinson weten te brengen. Dat was wel de bedoeling.’

De energieke De Groot is allesbehalve een tobberig type. Maar het gedwongen vertrek bij Net 5 wekte zorgen, zeker ook omdat zij de kostwinner was. ‘Het was gek om ineens thuis te zitten. Ik functioneer het best als ik het druk heb. Ik ben ongeschikt als huisvrouw. Ik kook bijvoorbeeld nooit. Ik ben toen als een idioot caravans gaan opknappen. Tja, de een gaat in therapie, de ander gaat klussen.’

Meer, meer, meer
De Groot deed nog veel meer. Ze zette een webshop op voor tafellakens en kussen­slopen, deed consultancyklussen, werkte voor CliniClowns. Toch was ze blij dat ze in 2011 aan de slag kon bij IDTV als producent. Een half jaar later werd ze gevraagd om de directeur Shula Rijxman op te volgen, die naar de publieke omroep was vertrokken.

Een lekkere uitsmijter met spek zit er vandaag bij de lunch niet in. De Groot eet brood noch vlees en heeft gekozen voor een Aziatisch restaurant in hartje Amsterdam met gerechten met rare namen die met stokjes of – nog erger – de hand genuttigd dienen te worden. De IDTV-directeur woont al dertien jaar om de hoek, in De Baarsjes. Een multiculturele buurt met niet zo’n geweldige reputatie.

Maar De Groot heeft er een mooi groot huis met tuin en een parkeerplek voor de deur, wat niet veel stadgenoten haar kunnen nazeggen. Ze houdt van de grote stad, ze verlangt absoluut niet terug naar het Noord-Brabantse boerendorpje Boerdonk waar ze opgroeide. ‘Naar Boer zoekt vrouw heb ik in het begin niet gekeken. Het programma draait om ­kerels die ik als buurjongen had. Ik dacht: wie kan daar nou in geïnteresseerd zijn?’

Britse baas
IDTV is gevestigd in Amsterdam-Noord, in een modern kantoor met uitzicht over het IJ. Het bedrijf biedt, afhankelijk van de drukte, 100 tot 150 medewerkers emplooi, waarvan zo’n 40 in vaste dienst zijn. De eigenaar, all3media, bevindt zich in Londen. Een Britse baas, daar kan een hoop narigheid van komen. ‘Daar heb ik geen last van,’ zegt De Groot blij, nadat ze elegant een Vietnamese loempia naar binnen heeft gewerkt. ‘Misschien omdat het goed gaat, laten ze ons met rust. Ze bouwen geen band met je op. Een bloemetje op je verjaardag zit er niet in. Maar dat geeft niet.’

Volgend jaar loopt het huurcontract van het kantoor van IDTV af. De CEO verheugt zich al op een verhuizing. ‘Ons gebouw vind ik nu te corporate. Er kan net zo goed een verzekeringsmaatschappij in zitten. Het is leuk om een nieuwe fase in te gaan met een kantoor met een meer creatieve uitstraling. Ik houd ervan onderweg te zijn. Als ik gesetteld raak, word ik altijd onrustig.’ Over de loop van de rest van haar loopbaan weigert De Groot zich het hoofd te breken. ‘Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik doe niet aan de toekomst, ik doe aan het heden.’

Waar?

Happyhappyjoyjoy, ­Amsterdam

Wat?

Hoofdgerecht
Aziatische hapjes: Thod Man Pla, Har Kau, Loeng Kuun en Chon Kuun
Drank Xiangcha (thee) en koffie verkeerd

Kassa

€ 35,75

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.