economie

Patrick van der Meulen: ik heb niet meer nodig dan wat ik nu verdien

Door Lizanne Schipper - 03 mei 2016

Mede-oprichter enie.nl, leverancier van zonne-energieNettomaandinkomen: 2.300 euro plus inkomen partner
Nettohuur appartement in Groningen: 850 euro

‘Het duurzaamheidsvirus kreeg mij al 0p jonge leeftijd te pakken. Toen ik zestien was, zag ik de film An Inconvenient Truth van Al Gore, over de gevolgen van klimaatverandering. Dat boeide me meteen. Het tweede o-ja-momentje volgde tijdens mijn studie commerciële economie in Groningen. Een ­docent overtuigde me hoe interessant de groene revolutie voor ­ondernemers kan zijn.

‘Drie jaar geleden ben ik met mijn vader en mijn broer enie.nl begonnen, een leverancier van zonne-energie. Ik heb er 2.000 euro spaargeld ingestoken. Verdere investeringen zijn uit de verkoopopbrengsten bekostigd.

‘We doen alleen zaken met geselecteerde Europese producenten en bieden particulieren een gegarandeerde opbrengt in kilowattuur. Ons verhaal slaat aan: de verkoop neemt toe.

‘Ik keer mezelf per maand 2.300 euro netto uit. Het eerste jaar was een investeringsjaar met verlies, afgelopen jaar hebben we dat goeddeels gecompenseerd, en dit jaar verwachten we aan het eind van het jaar een mooie winst over te houden.

‘Meer dan wat ik nu verdien, heb ik niet nodig. Ik woon met mijn vriendin, die rechten studeert, in een appartement midden in Groningen. Zij heeft weinig inkomsten, dus de huur van 850 euro betaal ik.

‘Ik ben redelijk spaarzaam. Maar als ik echt iets nodig heb, aarzel ik niet. Mooie kleren bijvoorbeeld vind ik belangrijk. Ik ben een trouwe klant van Suitsupply. Vorige maand heb ik daar een donkerblauw pak gekocht, een shirt en twee dassen. In totaal was ik 450 euro kwijt.

‘Voor mijn werk wil ik goed gekleed gaan en fit zijn. Als zogeheten Climate Reality Leader geven mijn broertje en ik veel lezingen over klimaatverandering en duurzaamheid. Vorige zomer hebben we daarvoor in Miami een opleiding bij Al Gore gevolgd.

‘Sporten doe ik op de sportschool. Voor 150 euro per maand volg ik twee keer per week een privé-fitnesstraining. Indirect zijn eigenlijk al mijn bestedingen een investering in mijn bedrijf.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.