Tech

Uber komt in 2020 met vliegende taxi’s

Door Servaas van der Laan - 08 november 2017

Vervoersbedrijf Uber wil vanaf 2020 ook vliegend vervoer via hun taxi-app gaan aanbieden. De eerste ‘vliegende taxi’s zullen in de Amerikaanse stad Los Angeles de lucht ingaan.

Dat maakte Jeff Holden, hoofd productontwikkeling van Uber, woensdag bekend op techconferentie Web Summit in Lissabon,

Einde autobezit

‘Dit is het begin van het einde van autobezit,’ zei Holden. ‘Autorijden is straks niet meer dan een hobby.’

Volgens Holden zal een ‘ritje’ in een vliegende taxi de prijs hebben van een normale rit met UberX, de legale taxidienst van het bedrijf.

‘De prijs zal lager liggen dan je betaalt als autobezitter beloofde Holden.’

Geen helikopters

Voor het vliegende vervoer vertrouwt Uber niet op bestaande helikopters omdat die te onveilig voor massavervoer zijn, ze zijn bovendien duur en maken veel lawaai.

In samenwerking met bedrijven als Braer en ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelt Uber een elektrisch, vliegend transportmiddel dat uitgerust is met zowel vleugels als propellors, waardoor het verticaal kan landen en opstijgen, maar horizontaal kan vliegen.

Nasa

Uber heeft Mark Moor, die het vliegend transportmiddel ontwikkelde bij NASA, aangesteld als hoofd van de vliegdienst van Uber.

Volgens Holden zullen de vliegende taxi’s in het begin nog piloten hebben, maar uiteindelijk zelfvliegend zijn. Ook zullen ze volledig elektrisch zijn en daardoor veel schoner dan ander vervoer via de lucht. In 2020 kunnen Uber-passagiers op vier locaties in een vliegende taxi stappen. Het is de bedoeling dat in 2028 de dienst volledig uitgerold moet zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.