Paul Lieben

Het moreel beroep van topman Gerrit Zalm

Door Paul Lieben - 31 december 2012

ABN-topman Gerrit Zalm hield onlangs een wat mallotig pleidooi in De Telegraaf. Hij pleitte voor meer waardering voor het bankwezen.

Wij moeten als burgers dus blij zijn dat we deze bank eerst met 30 miljard euro belastinggeld overeind hebben gehouden. Om vervolgens te moeten constateren dat diezelfde bank op datzelfde geld gaat zitten en ons heel misschien, heel mondjesmaat en tegen forse tarieven wel weer wil teruglenen.

Maar dan moeten we eerst wel netjes buigen. De logica is ver te zoeken.

Verhalen

Zalm deed voorts een soort moreel beroep op politici in Den Haag om meer goede verhalen te vertellen over banken, omdat die volgens hem op de goede weg zouden zijn.

Nu is dat op het eerste gezicht een tamelijk onschuldige, zij het wat vreemdsoortige aansporing, want sinds wanneer zijn politici verantwoordelijk voor de promotie en marketing van banken?

Duiventil

Er is wat mij betreft een tweede laag in het interview te ontwaren, die niet zo direct wordt uitgesproken: ‘heb je teveel kritiek op ons, dan kun je een lucratief baantje na je politieke carrière wel vergeten. Zwijgen is goud, kijk maar naar mij!’

In een tijd dat politieke partijen enerzijds het parlement tot een duiventil maken en er anderzijds steeds meer politici zijn die het Kamerlidmaatschap niet als een roeping maar als een opstapje zien, is dat een effectief dreigement. Effectief voor de bank in kwestie en het grote bedrijfsleven, maar destructief voor de belangen van burgers.

Beloning

Over lucratieve baantjes gesproken, op dezelfde dag van het interview met Zalm werd bekend dat partijgenoot en minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) de beloning van de politietop aan banden had gelegd.

Zes politiefunctionarissen verdienden een bedrag boven de Balkenendenorm, maar zien hier na een moreel beroep vanaf. Hulde!

Staatssteun

Het wachten is nu op een oproep van de ministerraad aan de man van inmiddels 3 miljoen, Gerrit Zalm, om óók een deel van zijn salaris in te leveren. Hij verdient immers zo’n zes keer de Balkenendenorm (750.000 euro) en werkt in feite, gezien de 30 miljard euro staatssteun, voor een staatsbedrijf, mede mogelijk gemaakt door PvdA’er Wouter Bos.

Een moreel beroep aan het adres van Zalm is dus meer aan de orde, dan een moreel beroep van Zalm.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.